Igor Radojičić: Velikom izgradnjom do modernijeg grada

Ivana Kardum
Igor Radojičić: Velikom izgradnjom do modernijeg grada

Više od 30 javnih gradilišta biće otvoreno ovih dana, od kojih se 15 odnosi na velike projekte čija realizacija započinje i isto toliko na one na kojima će biti intenzivirani radovi nakon zimske pauze.

To je juče na konferenciji za novinare najavio gradonačelnik Igor Radojičić. Tom prilikom predstavio je projekat “Banjaluka se gradi”, u susret početku velikog investicionog ciklusa.

- Pred nama je mjesec u kojem dan za danom započinjemo nove projekte, vrijedne nekoliko desetina miliona maraka - naglasio je Radojičić.

Osnovni cilj, kako je naveo, koji treba da bude postignut ovim projektom jeste povećanje broja zaposlenih.

- Direktno, kroz nekoliko krupnih projekata od otvaranja tržnog centra “Delta planet”, hotela “Meriot” pa do pokretanja nekoliko industrijskih kapaciteta u Ramićima biće omogućeno otvaranje oko 2.500 novih radnih mjesta. Indirektno, kroz građevinarstvo i usluge biće aktivno više od 30 javnih gradilišta i ako se tome doda još između 50 i 60 gradilišta stambeno-poslovno privatne gradnje, to je još dodatnih nekoliko hiljada novih radnih mjesta - rekao je prvi čovjek grada.

Drugi cilj, prema njegovim riječima, jeste rješavanje komunalnih problema, poput pitanja snabdijevanja vodom dijelova u kojima građani nemaju vodu ili je loše vodosnabdijevanje, zatim značajna poboljšanja u saobraćaju, te poboljšanje uslova u društvenim djelatnostima.

- Sve ovo se radi planski, na bazi Strategije razvoja grada do 2025. da bi naš grad poprimio obrise nove modernije Banjaluke - rekao je Radojičić.

Kako je istakao, očekivanja su da drugi investicioni ciklus u gradu počne u maju ili junu, kada budu okončani svi procesi javnih nabavki koji su u toku po ovogodišnjem budžetu. Dodao je da bi početkom maja trebalo da bude donesen i rebalans budžeta za 2019. godinu, po kojem će na osnovu ostvarenog suficita iz 2018. godine biti usmjerena dodatna sredstva za nove projekte koji bi mogli da počnu na jesen.

- Pred nama je jedna optimistična godina za naš grad, u koju ulazimo pod sloganom “Banjaluka se gradi” - zaključio je Radojičić.

Nastavljaju se i radovi koji su zbog zimske sezone bili obustavljeni ili su izvođeni u smanjenom obimu: završetak trotoara u ulici Put srpskih branilaca u Zalužanima, radovi na velikom rezervoaru na Krčmaricama, obnova zgrade Banskog dvora, izgradnji Zelenog mosta. U narednim mjesecima očekuje se i završetak dogradnje Osnovne škole “Branko Radičević”.

Danas - otvaranje dograđenog vrtića “Bubamara”,

14. mart - početak izgradnje saobraćajnice u Šargovačkoj ulici,

15. mart - početak izgradnje vodovodnog sistema “Jagare”,

18. mart - početak gradnje novog objekta MZ Lauš i policijske stanice,

18. ili 19. mart - završetak kružnog toka kod “Delta planeta”,

20. mart - početak izgradnje kraka ulice od žutih zgrada do Motika,

21. mart - otvaranje najvećeg regionalnog šoping centra “Delta planet”,

22. mart - puštanje u funkciju izgrađena tri kraka podsistema “Zvijezda”,

26. mart - početak radova na novom mostu u Dragočaju,

27. mart - početak gradnje objekta ambulante, MZ i vrtića na Petrićevcu,

Od 20 do 27. marta - završetak istočnog tranzita i početak izgradnje kružnog toka na Laušu kod restorana “Sirano”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana