Igor Radojičić: Pred nama su kapitalni projekti!

ELTA TV
Igor Radojičić: Pred nama su kapitalni projekti!

Banjaluka - Budžetski okvir od 129 miliona biće dovoljan za realizaciju nekoliko krupnih kapitalnih projekata koji će biti realizovani u narednoj godini.

  Mimo budžeta,  intenzivno se radi na obezbjeđivanju dodatnih sredstava za realizaciju nekoliko krupnih  komunalnih projekata poput izgradnje novog mosta na lokaciji sadašnjeg Zelenog mosta, nastavak izgradnje sportske dvorane na lokaciji bivšeg šoping centra, te izgradnja vodovodnog sistema Crno vrelo

“Trenutno se radi primarna faza. Nakon toga trebamo ući u podsistem Zvijezda, koji uključuje nekoliko seoskih područja koja bi sa ovog podsistema trebala biti snabdjevena vodom, od Pervana i Goleša, prema Borkovićima i Bistrici. Pregovaramo i o većem kreditnom aranžmanu za rješavanje problema vodosnabdjevanja na platou Manjače, rješavanje hroničnog problema kojeg su ove godine imali mještani u Rekavicama i Donjim Kolima, zatim Česme tri i četiri pa do pojedinih potkozarskih sela”,  rekao je banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić gostujući u Banjalučkoj hronici Elta televizije.

“Pred nama je u narednom period završetak kružnog toka na Rebrovcu. Planiramo izgraditi još tri. Već u ponedjeljak počinju radovi na istočnom tranzitu. U iduću godinu prenijeće se radovi na izgradnji puta za Priječane, počećemo raditi bar još jedan putni pravac, Motike Kuljani ili Šarovac vidjećemo, a forsiramo i gradnju kružnog toka na Laušu, zajedno sa Putevima Srpske. Ako tome pridodamo izgradnju puta od Bronzanog Majdana prema Federaciji BiH, zatim da ćemo raditi most u Dragočaju, da konačno imamo izvođača radova za most u Priječanima, i želju da počnemo graditi novi most na lokaciji Zelenog mosta jasno vam je da samo u oblasti saobraćajne infrastrukture imamo velike ambicije za narednu godinu.” kazao je gradonačelnik Banjaluke.

Radojičić je kao najveći uspjeh u proteklih godinu dana koliko je na čelu ove gradske administracije apostrofirao restrukturisanje sedamdeset miliona maraka gradskog duga, početak refinansiranja obaveza stare Toplane, kao i zatvaranje finansijske konstrukcije za gradnju Eko Toplane.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u javnim preduzećima kojima je osnivač Grad, Radojičić je istakao da od Zorana Popovića, novog vršioca dužnosti gradskog Vodovoda,  očekuje da se aktivno uhvati u koštac sa realizacijom projekta integracije vodovoda na seoskom području u sistem gradskog vodovoda.  Od novog Nadzornog odbora Depot-a očekuje da se pozabavi validnošću izbornog procesa tokom kojeg je aktuelni direktor, Novo Grujić, ponovo izabran na tu funkciju te da se rukovodstvo Centra za socijalni rad posveti izradi novog statuta koji će biti usklađen sa Zakonom i kojim će biti omogućen novi konkurs za izbor direktora ove ustanove.

On je potvrdio da je Vera Sladojević tužila Grad tražeći da se poništi Odluka o njenom razrješenju sa mjesta direktora ove ustanove.

Govoreći o problemu organizovanja nastave u jedinom školskom objektu u naselju Starčevica, banjalučki gradonačelnik je istakao da će Grad izraditi projekat dogradnje Osnovne škole “Branko Radičević”, u skladu sa važećim regulacionim planom.

“Uz samu školu može da se dogradi još jedan trakt, još jedno krilo, koje će imati pet učionica u prizemlju i pet učionica na spratu plus fiskulturna dvorana. Sa Vladom Republike Srpske smo u razgovorima oko toga da u Plan kapitalnih investicija Vlade uđe gradnja škole.”

Radojičić je najavio da će se ulaskom u 2018. godinu, Banjaluka, među prvima u BiH, pridružiti velikim regionalnim centrima iz okruženja koji su uveli jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola. Ova reforma samo je dio ambicioznih planova gradskih vlasti čiji je krajnji cilj da se do kraja iduće godine uđe u sistem elektronskih dozvola, a koju su već uveli neki regionalni centri, poput Beograda.

U svjetlu značajnih gradskih projekata za iduću godinu, Radojičić je naveo da je želja ove gradske administracije da do kraja iduće godine dobije akcioni plan projekta Zeleni grad, uključenje u projekat Pametni gradovi, koji podrazumijeva modernizaciju javne rasvjete, kao i aplikaciju za Evropsku prijestonicu kulture.

“U skladu s tim spremamo novu strategiju razvoja kulture u gradu koja bi trebala u januaru ili februaru da bude završena, a ona će predstavljati putanju razvoja kulture u gradu Banjaluci u narednih deset godina. Kandidatura za Evropsku prijestonicu kulture je samo tačka na toj putanji, a osnovni smisao je podizanje nivoa kulture u gradu i kvantitativno i kvalitativno na još jedan viši nivo”, zaključio je tokom gostovanja u Banjalučkoj hronici  Elta televizije, govoreći o kandidaturi Banjaluke za Evropsku prijestonicu kulture 2024, gradonačelnik Igor Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana