Идеје о чувању Врбаса ђаци „преточили“ у макете

Весна Поповић
Идеје о чувању Врбаса ђаци „преточили“ у макете

Бањалука - Фабрике за прераду отпадних вода, као и мини-постројења за домаћинства, те мреже за заустављање отпада су према мишљењу бањалучких основаца најбоља рјешења за проблем загађења ријеке Врбас.

Те идеје „преточене“ у макете настале су у протекла три  мјесеца у оквиру пројекта „Сачувајмо наше ријеке, сачувајмо Врбас“ у којем су учествовали ђаци пет основних школа. 

Ученици су показали завидно знање и креативност, а пројекат су реализовали предузеће „Водовод“ и Центар за животну средину уз подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ.

Најбоље идеје у петак су награђене у Музеју РС, а прво мјесто су подијелиле основне школе „Станко Ракита“ и „Бранислав Нушић“, док је награда публике припала ОШ „Иво Андрић“.

Занимљива макета ученика ОШ „Бранислав Нушић“ привукла је велику пажњу посјетилаца.

- На извору је вода чиста и како долази до насеља она је све прљавија, због отпадних вода. Зато смо направили постројење за пречишћавање воде јер мислимо да би у граду требало бити више фабрика за прераду воде. Пречишћивач би узимао воде уз помоћ пумпи, обрађивали је и у корито ријеке враћали чисту воду - рекла је ученица Ана Бањић.

За ђаке ОШ „Станко Ракита“ бацање смећа у водоток је један од највећих проблема Врбаса, због чега су предложили да се поставе мреже које би тај отпад заустављале.

- Мрежа би била постављена испод моста и имала би ручицу коју треба подигнути када вода донесе смеће. Мрежа би  сакупила отпад, а смеће из ријеке би из воде било пребачено у контејнере - казала је ученица Јована Ђујић.

И за ученике ОШ „Иво Андрић“ отпадне воде су такође највећи проблем Врбаса само су се они опредијелили за мало другачији приступ.  Ученица осмог разреда ОШ Бјанка Бабић је рекла да би Врбас био чистији ако би свака кућа имала пречишћиваче отпадних вода. 

- Велики број кућа испушта отпадне воде у Врбас и мислимо да би они морали имати пречишћиваче - казала је Бабићева.

У реализацији ових идеја ученицима су помагали чланови Центар за животну средину, а представник овог центра Александар Шкорић је рекао да ова проблематика није довољно заступљена у школама.

- Судећи по резултатима, кроз рад и дружење са младим људима, закључујемо да смо постигли основни циљ пројекта, а то је да научимо најмлађе да обрате пажњу на важност очувања оног што нас окружује - казала је шеф одјељења за екологију у „Водоводу“ Маријана Бијелић.

Градоначелник Игор Радојичић је уручио признања првопласираним школама.

Музеј РС

Радови ученика свих пет школа су били изложени у Музеју РС од 11. децембра до 15. децембра. За то вријеме  посјетиоци музеја су могли гласати за најбољи рад. Та ласкава титула је припала ОШ „Иво Андрић“.

Прво мјесто

ОШ „Бранислав Нушић“,

ОШ „Станко Ракита“

Награда публике

ОШ „Иво Андрић“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана