Hram kulture u punom sjaju do Dana grada

Dejana Bratić
Hram kulture u punom sjaju do Dana grada

Banjaluka - Druga faza rekonstrukcije Kulturnog centra Banski dvor, koja obuhvata vanjsko uređenje ovog hrama kulture, počela je juče.

Gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ozvaničili su početak radova u vrijednosti od dva miliona maraka.

Novac za obnovu Banskog dvora, najobimniju od njegove gradnje, obezbijedila je Vlada RS. Tokom jučerašnjeg obilaska gradilišta Radojičić je precizirao da druga faza obnove podrazumijeva spoljašnje uređenje, odnosno zamjenu stolarije, obnovu fasade, balkona, stepeništa, kipova i ugradnju ambijentalne rasvjete.

Izvođač radova je beogradska firma “Koto”, specijalizovana za rad na ovakvim objektima, koja je radila i prvu fazu - rekonstrukciju krova Banskog dvora.

- Prva faza, koja je podrazumijevala obnovu krova, završena je i time je Banski dvor, kao jedan od urbanih simbola i nosilaca kulture u gradu, zaštićen od daljeg propadanja - naglasio je Radojičić.

S obzirom na to da je riječ o obimnim radovima i da su radnje predviđene na objektu prilagođene stepenu zaštite objekta, predviđeno je da radovi traju pet mjeseci.

- Međutim, moramo biti svjesni da će u narednim mjesecima, zbog vremenskih prilika, biti ograničena mogućnost spoljnih radova, tako da je realno očekivati da bi Banski dvor u novom ruhu mogao zasjati oko Dana grada, 22. aprila iduće godine - naveo je Radojičić.

On je dodao da, poslije spoljašnjeg uređenja, preostaje dosta radova na unutrašnjem uređenju ovog zdanja, koji nisu obuhvaćeni ovom fazom rekonstrukcije.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog pokrenutih radova na rekonstrukciji Banskog dvora.

- U međuvremenu, već smo počeli da kreiramo rješenja i na njegovom unutrašnjem preuređenju, a Vlada će biti na raspolaganju i kada se uđe u tu fazu - navela je ona.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović kazao je da je ovo istorijski dan kako za Banski dvor, tako i za cjelokupnu kulturu i umjetnost RS.

- Prvi i osnovni preduslov da Banski dvor zaživi u punom kapacitetu je upravo temeljna sanacija zgrade, koja danas i počinje zahvaljujući podršci Vlade i grada. Paralelno uz programsku obnovu i veliki broj reprezentativnih sadržaja koje je Banski dvor organizovao u prethodnih godinu i po, danas svjedočimo i početku značajne faze građevinske obnove zgrade - naglasio je Matović.

Radovi na obnovi krova Kulturnog centra Banski dvor počeli su krajem marta, a završeni početkom septembra.

Obimnu sanaciju Kulturnog centra Banski dvor finansira Vlada Republike Srpske sa 2,5 miliona KM, dok grad sprovodi sve potrebne procedure. U prvoj fazi radova, koja je okončana prošlog mjeseca, obnovljen je krov Banskog dvora, za šta je izdvojeno 514.000 KM.+++

Istorijat

Kulturni centar Banski dvor je prošle godine obilježio 85 godina postojanja. Ova ustanova je osnovana zahvaljujući banu Svetislavu - Tisi Milosavljeviću 1932. godine, a svečano otvaranje bilo je upriličeno 8. novembra.

Za vrijeme uprave prvog bana Vrbaske banovine u Banjaluci su izgrađene brojne druge reprezentativne zgrade, među kojima je i Banska palata, današnja zgrada Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana