Храм културе у пуном сјају до Дана града

Дејана Братић
Храм културе у пуном сјају до Дана града

Бањалука - Друга фаза реконструкције Културног центра Бански двор, која обухвата вањско уређење овог храма културе, почела је јуче.

Градоначелник Игор Радојичић и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић озваничили су почетак радова у вриједности од два милиона марака.

Новац за обнову Банског двора, најобимнију од његове градње, обезбиједила је Влада РС. Током јучерашњег обиласка градилишта Радојичић је прецизирао да друга фаза обнове подразумијева спољашње уређење, односно замјену столарије, обнову фасаде, балкона, степеништа, кипова и уградњу амбијенталне расвјете.

Извођач радова је београдска фирма “Кото”, специјализована за рад на оваквим објектима, која је радила и прву фазу - реконструкцију крова Банског двора.

- Прва фаза, која је подразумијевала обнову крова, завршена је и тиме је Бански двор, као један од урбаних симбола и носилаца културе у граду, заштићен од даљег пропадања - нагласио је Радојичић.

С обзиром на то да је ријеч о обимним радовима и да су радње предвиђене на објекту прилагођене степену заштите објекта, предвиђено је да радови трају пет мјесеци.

- Међутим, морамо бити свјесни да ће у наредним мјесецима, због временских прилика, бити ограничена могућност спољних радова, тако да је реално очекивати да би Бански двор у новом руху могао засјати око Дана града, 22. априла идуће године - навео је Радојичић.

Он је додао да, послије спољашњег уређења, преостаје доста радова на унутрашњем уређењу овог здања, који нису обухваћени овом фазом реконструкције.

Цвијановићева је изразила задовољство због покренутих радова на реконструкцији Банског двора.

- У међувремену, већ смо почели да креирамо рјешења и на његовом унутрашњем преуређењу, а Влада ће бити на располагању и када се уђе у ту фазу - навела је она.

Директор Банског двора Младен Матовић казао је да је ово историјски дан како за Бански двор, тако и за цјелокупну културу и умјетност РС.

- Први и основни предуслов да Бански двор заживи у пуном капацитету је управо темељна санација зграде, која данас и почиње захваљујући подршци Владе и града. Паралелно уз програмску обнову и велики број репрезентативних садржаја које је Бански двор организовао у претходних годину и по, данас свједочимо и почетку значајне фазе грађевинске обнове зграде - нагласио је Матовић.

Радови на обнови крова Културног центра Бански двор почели су крајем марта, а завршени почетком септембра.

Обимну санацију Културног центра Бански двор финансира Влада Републике Српске са 2,5 милиона КМ, док град спроводи све потребне процедуре. У првој фази радова, која је окончана прошлог мјесеца, обновљен је кров Банског двора, за шта је издвојено 514.000 КМ.+++

Историјат

Културни центар Бански двор је прошле године обиљежио 85 година постојања. Ова установа је основана захваљујући бану Светиславу - Тиси Милосављевићу 1932. године, а свечано отварање било је уприличено 8. новембра.

За вријеме управе првог бана Врбаске бановине у Бањалуци су изграђене бројне друге репрезентативне зграде, међу којима је и Банска палата, данашња зграда Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана