Hajka na medvjeda u centru grada

Jasmina Perišić
Hajka na medvjeda u centru grada

Banjaluka - Hajka na medvjeda u centru grada! Lovci, lovočuvari, policija i stanovnici Lauša, Pobrđa i dijela grada prema Šibovima tražili su zalutalu zvijer, koja je u ponedjeljak naveče viđena na tom području.

Nakon mečke, koja je ujutro primijećena u krugu Gradskog groblja, uveče je prema gradu krenulo njeno mladunče, očigledno u potrazi za majkom.

Prema riječima očevidaca, mladi medvjed viđen je u ponedjeljak oko 21 čas u ulici Sime Milića Jorgića. Odatle se zaputio ka krugu Gradskog groblja.

- Odmah smo pozvali policiju, koja je ubrzo došla i zatekla mladog medvjeda, koji je, po svemu sudeći, mladunče mečke koja je u jutarnjim časovima viđena u krugu groblja. Skoro polovina mještana Pobrđa je izašla u dvorišta zapanjena nesvakidašnjom situacijom sa zvijerima koje su sišle sa šumovitog dijela Šibova - ispričao je mještanin Pobrđa Slaven Milić.

On je dodao da su mnogi željeli da vide meče, ali da je bilo i onih koji su bili u strahu.

- Ne znamo šta je istjeralo divljač iz šume, ali nije baš prijatno da šeta ulicama. Pored policije na lice mjesta su stigli i ljudi iz Lovačkog udruženja "Zmijanje", koji su mladunče otjerali nazad u šumu - kazao je Milić.

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" kažu da je policija prva zatekla meče, te da su ubrzo pored lovaca ovog udruženja obaviješteni i dežurni radnik Centra za obavještavanje Banjaluka, veterinarski poljoprivredni inspektor grada i lovočuvari.

- Sproveli smo hajku, da bismo izgubljenog mladog medvjeda protjerali od Pobrđa ka brdovitijim i šumovitijim predjelima. Bio sam na pet metara od njega i gurao ga džipom, ali je on bio preplašen i nije znao gdje bi. Preskakao je ograde, a u jednom dvorištu je izvalio i stub. Baš nas je izmorio, ali smo nakon dva sata uspjeli. Oko 23 časa, vraćen je u šumu. Niko nije spavao, oko 300 mještana je posmatralo šta se dešava - kazao je sekretar Lovačkog udruženja "Zmijanje" Veselko Pejić.

Dodao je da mladunče nije bilo opasno, te da medvjedi bježe od ljudi, ali da su najopasnije mečke koje imaju mladunčad.

- Ovo meče je vjerovatno odbačeno od majke koja je takođe viđena na Pobrđu. Ima nešto više od godinu i oko 100 kilograma, a mečka vjerovatno sada ima mlade mečiće, pa je njega odbacila. U potrazi za njom zalutao je u grad. Moguće je i da su ga preplašili pucnji lovačkih pušaka, jer je počela sezona lova na divlje svinje i lisice, pa je bježeći pred lovcima zalutao - rekao je Pejić.

Dodao je da nema mjera kojima bi se medvjedima ograničilo kretanje.

- Stanovništvo ne treba da paniči kada se nešto takvo desi. Treba odmah da nas obavijeste, a mi ćemo dalje djelovati - kazao je Pejić.

Zimski san

Veselko Pejić kaže da se medvjed već od kraja novembra sprema za zimski san.

- Oni sada lunjaju i jedu sve da bi se što više ugojili i bili spremni za zimski san. Šuma je puna voća, divljih krušaka i jabuka i on se goji da bi to potrošio zimi. To se zove hibernacija ili zimski san - rekao je Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana