Gutaju tablete poput bombona

Cvija Mrkonjić
Gutaju tablete poput bombona

Banjaluka - Stanovnici RS nerijetko pribjegavaju samostalnom uspostavljanju dijagnoze gutajući antibiotike i tablete za smirenje kao bombone, a medicinski stručnjaci upozoravaju da uzimanje medikamenata "na svoju ruku" ostavlja ozbiljne posljedice.

Iako u apotekama tvrde da nikome ne smiju prodati lijek bez recepta, nije rijetkost da pacijenti i bez posjete ljekaru dođu do željenog lijeka. Mnogi pacijenti smatraju da je recept za lijekove poput onih za regulisanje pritiska, probave ili antibiotika bespotreban uvjereni da sami znaju odabrati ono šta im olakšava tegobe.

Anđa R. iz Doboja kaže da obilazi sve apoteke dok ne pronađe onu u kojoj pristanu da joj prodaju lijek bez recepta.

- Ne mogu ići ljekaru svaki put kada se zakašljem. Nedavno me boljelo grlo i popila sam nekoliko tableta antibiotika koji mi je ljekar propisao još prije nekoliko mjeseci, a koje su mi ostale neiskorišćene. Brzo me prošlo - rekla je ova penzionerka.

Sve veći broj građana umjesto odlaska ljekaru više voli da razmjenjuje iskustva sa komšijama i rodbinom te isprobavaju tablete koje su njima pomogle.

- Nedavno sam kupila lijek za smirenje koji je mojoj rođaki prepisao doktor jer nije dobro spavala noću. To nisu jake tablete, pa se ne bojim da će mi škoditi - rekla je četrdesetosmogodišnja Nevena L. iz Prnjavora.

Stručnjaci naglašavaju da pacijenti treba da uzimaju lijekove samo onda kada su im neophodni i kada je to medicinski opravdano i nikako bez nadzora ljekara.

- U našoj sredini je zastupljena praksa da građani bez razloga uzimaju razne lijekove, a naročito antibiotike i lijekove za smirenje. Međutim, to dovodi do otpornosti na lijek pa on više ne djeluje - rekao je specijalista porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja Mladen Šukalo.

On je objasnio da to dovodi do interakcija i neželjenih dejstava, a naročito je opasno ako se uzima više lijekova istovremeno.

- Kada su u pitanju prehlade i druge virusne infekcije disajnih puteva, nisu potrebni antibiotici, one po pravilu prolaze i bez njih - poručio je Šukalo dodajući da je u tim slučajevima potrebno uzimati samo simptomatsku terapiju.

Internet

Veoma rasprostranjeno je i samoliječenje uz pomoć pretraživanja na internetu i forumima gdje pacijenti razmjenjuju iskustva i informacije o terapijama koje su im propisane. To takođe nije preporučljivo i nosi značajne rizike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana