Grijalicama i dekama “otvorili” sezonu

Dejana Bratić
Grijalicama i dekama “otvorili” sezonu

Banjaluka - Hladni dani zakucali su na vrata, a građani koji nisu uhvatili zadnji voz za nabavku ogreva moraće se naoružati strpljenjem i toplim dekama jer prodavci ističu da zbog velike potražnje ne mogu svima da isporuče drva i pelet.

Nagli pad temperature natjerao je građane da potpale prvu ovosezonsku vatru u pećima, ali mnogi to nisu mogli da učine jer još nisu nabavili drva i pelet, a neće moći ni narednih dana jer na tržištu vlada prava nestašica ogreva. Prodavci ogreva kažu da im neprestano zvone telefoni te ističu da je cijena, ali i potražnja, ove godine mnogo viša u odnosu na prošlu godinu, kada je metar drva u prosjeku koštao 65 maraka.

- Cijena drva je drastično porasla, kreće se od 75 maraka, pa čak i više. Kupci najviše pazare rezana drva jer na cijepanim drvima nesavjesni prodavci ponekad varaju i narod se zbog toga odlučuje za ovu varijantu - rekao je jedan od prodavaca koji nije želio da mu objavimo ime.

On je istakao da je najveća potražnja za bukovim drvetom i peletom, što je najteže i nabaviti.

- Zavladala je prava nestašica drveta i trenutno je velika potražnja. Ljudi najviše traže bukovo drvo, a zatim pelet. Međutim, ima i pojedinih prodavaca peleta koji ne žele  sada da ga prodaju pod izgovorom da ga nemaju na stanju. Međutim, kada krenu jake zime podignu cijene peleta i onda tona dostigne od 400 do 600 KM. Problem je što je grijanje na pelet veoma skupo, a mnogi ga koriste kao energent - rekao je prodavac.

Da vlada prava jagma za ogrevom potvrdili su i u preduzeću “Lana eksport-import”, gdje kažu da trenutno na stovarištima nemaju peleta.

- Potražnja je zaista velika, posebno za cijepanim drvetom i peletom. Paleta bukve je 200 KM, a hrasta 190 KM. Prošle godine cijena palete drva bila je 170 KM - rekli su iz ovog preduzeća.

Povećan broj kupaca bilježe i u preduzeću “Drvoprodeks”.

- Potražnja je mnogo veća nego zimus, a cijena peleta je 350 KM, koliko je iznosila i prošle godine. Veliki broj građana naručuje robu, a mi ne smijemo primati više narudžbi jer se bojimo vanredne situacije da nećemo moći dovoljno proizvesti. Otprilike primimo narudžbe mjesec unaprijed koliko možemo proizvesti - kazali su u ovom preduzeću.

Poučeni lošim iskustvom od prošle godine, mnogi građani u strahu zbog predstojeće zime već su nabavili drva za ogrev.

- Prošla zima je bila strašna, mnogo novca smo morali izdvojiti za pelet, kojeg je bilo teško nabaviti zimus. Morali smo pored svega kupiti i grijalicu jer je hladnoća bila nepodnošljiva - rekla je sugrađanka Marija Reljić.

Kupci koji se odluče za kameni ugalj moraće da izdvoje, kao i lani, 130 KM po toni ili za vreću uglja osam maraka.

“Eko-toplane” spremne za sezonu

Iz preduzeća “Eko-toplane” su saopštili da sezona grijanja počinje 15. oktobra ili ranije ako u prethodna dva uzastopna dana bude utvrđeno da je srednja temperatura vazduha 12 stepeni ili niža, a prema podacima nadležne meteorološke službe. Kako su naveli iz ovog preduzeća, predstojeću sezonu grijanja dočekuju spremni.

- Do sada je obezbijeđeno više od 60 odsto potrebne količine drvne sječke. Napominjemo građane da je do sada trebalo da završe sve eventualne radove na instalacijama da ne bi došlo do curenja vode iz radijatora - saopštili su iz “Eko-toplana”.

B. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana