Грешке тјерају на промјену имена

Данијела Стоканић
Грешке тјерају на промјену имена

Бањалука - У Одјељењу за општу управу у посљедње вријеме вртоглаво расте број захтјева за промјену личног имена.

Како су објаснили, за првих десет мјесеци ове године већ је поднесено 250 захтјева, док је број поднесених захтјева за промјену идентитета прошле године износио 199, а само годину раније било их је око 150. У још ранијем периоду, годишње се подносило стотињак захтјева за промјену личног имена.

- Као најчешћи разлог за промјену који странке у својим захтјевима наводе је "усклађивање имена, односно презимена" чиме желе да избјегну да су им имена или презимена различито уписана у документа или евиденције различитих органа - рекла је шеф овог одсјека Диана Џаја-Јокић.

Она је објаснила да у правном промету лица користе документа као што су свједочанства, дипломе, здравствене и радне књижице, личне карте на име или презиме које им није одређено при рођењу и као такво уписано у матичну књигу рођених.

- Неки од таквих случајева су имена Јела - Јелка, Данијел - Даниел, као и презимена Михаиловић - Михајловић, Удовчић - Удовичић и друга - казала је Џаја-Јокић.

Према њеним ријечима, сваке године на ове промјене односи се готово 80 одсто поднесених захтјева старијих лица или лица средње доби.

- Био је један случај захтјева за промјену имена према лику из књижевног дјела - нагласила је Џаја-Јокић. Додала је да се врло мали број захтјева подноси због "враћања" имена, односно презимена које су раније користили.

- Људи најмање подносе захтјеве "јер им се не свиђају лична имена" која су им родитељи одредили при рођењу - рекла је Џаја-Јокић.

Социолог Иван Шијаковић оцијенио је да је промјена идентитета показатељ личне несигурности код човјека.

- Људе који имају мање самопоуздања или храбрости име или презиме почиње да фрустрира, па сматрају да ће се, ако промијене име, осјећати боље - рекао је Шијаковић, додајући да постоји могућност да људи који желе да мијењају идентитет нешто крију.

Студент Јованка Михајловић каже да, иако има старомодно име, никад га не би промијенила.

- Име сам добила по баки и не стидим се свог идентитета - кратко и јасно је одговорила Михајловићева.

Њена суграђанка Јелена Марковић каже да је имала ту срећу да су јој родитељи дали модерно име, јер би га, у противном, без размишљања мијењала.

Процедура

За промјену личног имена потребно је испунити и предати захтјев за промјену имена или презимена, који се може преузети у Градској управи.

Таксе и накнаде за промјену личног имена износе 12 марака за рјешење и двије за захтјев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана