Gradski autobusi mlađi od republičkih

Igor Pilipović
Gradski autobusi mlađi od republičkih

Banjaluka - Prosječna starost vozila u javnom gradskom prevozu je između osam i 12 godina, što je daleko bolje od prosječne starosti vozila javnog prevoza u Republici Srpskoj koja iznosi oko 20 godina.

U "Autoprevozu" kažu da su prethodnih godina uspjeli da podmlade vozni park.

- Prosječna starost našeg voznog parka je oko osam godina, jer smo prilično podmladili vozni park kupovinom novih vozila u prethodnom periodu. Koristimo 42 ili 43 vozila u gradskom i prigradskom saobraćaju. U prošloj godini smo kupili jedno vozilo marke "mercedes", dok smo u 2014. nabavili pet vozila - rekao je izvršni direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić.

Dodaje da, što se tiče nabavke za ovu godinu, sve zavisi od ponude i uslova kreditiranja.

- U pitanju su velika ulaganja i teško je obezbijediti novac za kupovinu novog autobusa. Jednostavno, prisiljeni smo da zbog uslova poslovanja i skupoće tih vozila dižemo kredite, lizinge i sve zavisi od mogućnosti - kaže Mijić.

On je dodao da je najveći problem visoka cijena autobusa.

- Ta vozila su jako skupa. Cijena gradskog autobusa se kreće od 250.000 do 350.000 evra, a međugradski koštaju i više od milion KM - kazao je Mijić.

Iz preduzeća "Pavlović turs" kažu da su već obnovili vozni park.

- Prosječna starost voznog parka je negdje oko 12 godina. Ove godine smo već obnovili vozni park sa šest novih vozila, a u planu je da ih nabavimo još. U gradskom i prigradskom saobraćaju koristimo 25 vozila. Svake godine nabavljamo nova vozila, jer to je neophodno za obavljanje posla kako treba - rekao je vlasnik preduzeća "Pavlović turs" Radenko Pavlović.

U "Bočac tursu" su rekli da oni koriste 20 vozila u gradskom i prigradskom prevozu.

- Svake godine obnavljamo vozni park i do sada smo dosta vozila kupili. Ove godine takođe planiramo kupovinu novih, ali sve zavisi od toga koliko vozila nađemo - rekla je direktor preduzeća "Bočac turs" Slobodanka Marčeta.

Putnici

Jovana R., koja svakodnevno koristi gradski prevoz, kaže da je posljednjih godina dosta bolja situacija kada je riječ o autobusima i da su mnogo udobniji za vožnju.

- Autobusi su djelimično dobri. Ima svega, od krševa do dosta dobrih vozila. Sigurno da može biti bolje, ali za razliku od prethodnog perioda, stanje se popravilo - rekao je putnik Milovan Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana