Градске некретнине вриједе 1,52 милијарде КМ

Весна Поповић
Градске некретнине вриједе 1,52 милијарде КМ

Бањалука - Вриједност укупне имовине града процијењена је на 1,52 милијарде КМ а до сада је у јединствени регистар некретнина унесено око 3.600 објеката. Међу регистрованим су и 704 некретнине чија је тржишна вриједност 307,3 милиона КМ.

Речено је то јуче на презентацији пројекта "Управљања градском имовином" која предвиђа стварање јединствене електронске базе података која ће на једном мјесту објединити све информације о имовини града.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић, која је уједно и шеф координационог тима за реализацију овог пројеката,  рекла је  да према процјенама град посједује више од 20.000 "јединица имовине". 

- Уколико унос података буде настављен овим интензитетом највећи дио имовине града ће бити евидентиран до краја идуће године. Желимо имати јединствен регистар градске имовине који ће нам омогућити да донесемо одговарајуће одлуке односно да ли неки објекат задржати, изнајмити или продати. На основу тога остварене приходе, усмјерићемо на побољшање квалитета живота грађана - казала је Бркићева.

Члан тима за унос података Горан Бундало рекао је да ће регистрација објеката и некретнина дати одговоре на  нејасноће када је у питању поједина имовина града.

- Знаћемо који је правни статус одређене некретнине, односно биће видљиво да ли постоји правни спор па ћемо на тај начин   знати које мјере треба предузети да би се заштитила имовина града - казао је Бундало.

Додао је да се приликом успостављања базе података дошло до ситуације да се утврди појединачна вриједност некретнина и објеката.

- Приликом уноса података установили смо да се за поједине станови, пословне просторе и гараже уопште није знала вриједност. Исто тако поједине некретнине биле су  регистроване у више Одјељења са различитим подацима и у тим ситуацијама се морало утврђивати право стање односно ко је надлежан за њих - појаснио је Бундало.

Пројекат "Управљање градском имовином", заједнички спроводе град и агенција за развој "ЕДА" из Бањалуке. Финансира га Америчка агенције за међународни развој (УСАИД) и Шведска међународна агенције за развој и сарадњу (СИДА).

Радојичић

Презентацији пројекта присуствовао је народни посланик и кандидат за градоначелника Игор Радојичић који је истакао да се први пут у историји, у Бањалуци успоставља јединствен електронски регистар имовине.

- То је неопходно како би град прво имао евиденцију и на основу ње ефикасно и домаћински  управљао имовином.  Морају бити ријешени бројни спорови којим се мора  одредити шта припада граду и шта су његове надлежности - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана