Градска каса тежа за 9,4 милиона КМ

Весна Поповић
Градска каса тежа за 9,4 милиона КМ

Бањалука - Нацрт буџета за идућу годину је припремљен и требало би да буде за око 9,4 милиона КМ већи од овогодишњег, који износи 118,7 милиона КМ.

Потврдио је то за "Глас Српске" градоначелник Слободан Гаврановић и додао да је пројекција буџета за 2016. годину за око осам одсто већа у односу на 2015. Рачуница показује да би буџетски корисници требало да имају на располагању око 128,1 милион КМ.

Казао је да ће овај нацрт буџета бити предочен одборницима Скупштине града на засједању од 24. новембра.

- Углавном смо планирали увећање прихода који су у надлежности града и пореза на непокретности. Интензивним мјерама које смо предузели у овој години повећали смо наше приходе и мислимо да ту има простора за додатно увећање.  Зато ћемо у 2016. години радити на томе - рекао је Гаврановић.

Иако није желио износити детаље о појединим буџетским  ставкама, додао је да неће бити значајнијих умањења.

Ипак је нагласио да ће сума за социјална давања бити већа него у овој години, али није желио да прецизира колики ће бити тај износ.

- Сви заинтересовани ће већ од данас или најкасније сутра моћи давати своје примједбе или сугестије на нацрт буџета, који ће бити објављен на интернет страници града - рекао је Гаврановић и додао да ће јавна расправа трајати до 9. децембра.

Објаснио је да ће приједлог буџета са могућим измјенама бити на дневном реду 40. сједнице Скупштине града која је планирана за 15. децембар.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Милан Гранула рекао је да треба очекивати да у 2016. години буџет буде већи од овогодишњег.

- Добар дио кредита у овој години је исплаћен, тако да ће град у идућој години бити растерећенији. Исплаћене су стипендије, уложен је новац у Пословну зону Рамићи, гдје ће град бити у добитку, дати су и подстицаји за запошљавање и самозапошљавње, тако да ситуација није лоша - рекао је Гранула.

Одборници опозиције нису били расположени за коментаре о предложеном нацрту буџета за 2016. годину.

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић кратко је рекао да би му било драго ако би буџет у 2016. години стварно био толико увећан.

Градски парламент

На колегијуму Скупштине града одржаном јуче договорено је да до краја године буду одржане три сједнице градског парламента. Наредна, 39. сједница биће одржана 24. новембра, 40. сједница 15. децембра, док ће 41. сједница бити одржана 29. децембра. На идућој сједници, између осталог, биће разматрани приходи за период од девет мјесеци ове године. На дневном реду требало би да буду и приједлози одлука о доношењу регулационог плана Технолошки бизнис парк и за измјену регулационог плана Регионални центар.

Земљиште имовина града

Слободан Гаврановић је рекао да је град упутио Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) захтјев да се око 200 појединачних парцела укњижи као имовина града.

- У питању је земљиште које је књижено као имовина ЗИБЛ-а и тај процес смо започели прије неколико мјесеци. Да ли ће то бити увршћено као имовина града зависи од исхода процеса у РУГИП-у - додао је Гаврановић.

Објаснио је да су од Управе тражили податке из катастра и грунтовнице о свом земљишту и објектима који би били потенцијална имовина града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана