Gradska kasa teška 129 miliona KM

Vesna Popović
Gradska kasa teška 129 miliona KM

Banjaluka - Grad će u idućoj godini u budžetu, prema prvim procjenama lokalnih vlasti, raspolagati sa 129 miliona maraka, a najviše novca biće uloženo u infrastrukturu.

Ta suma je planirana u nacrtu budžeta grada za 2018. godinu, dokumenta koji bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada 23. novembra.

- Najviše novca, kao i svake godine, ide na odjeljenja za saobraćaj i puteve, te za komunalne poslove. Najkrupniji projekti će najvećim dijelom morati biti finansirani van budžetskih sredstava. U ovom momentu procjena je da će za novi Zeleni most biti potrebna tri miliona KM, za nastavak izgradnje "Crnog vrela" dva miliona KM, dok za izgradnju većih dionica saobraćajnica minimalno treba po 1,5 miliona KM - kazao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice skupštinskog kolegijuma, na kojem je zakazano to zasjedanje i određen set pitanja koja će odbornici razmatrati.

Napomenuo je da će konačan prijedlog budžeta za 2018. godinu biti pripremljen u decembru, te da će doći do pomjeranja iznosa koji je planiran u nacrtu.

- Novac koji je trenutno planiran za 2018. godinu je teško upoređivati sa ovogodišnjim budžetom. U 2017. godini smo imali restrukturiranje duga od 70 miliona KM, što je uvršteno prvim rebalansom. Na istom zasjedanju razmatraćemo nacrt još jednog rebalansa budžeta, jer moramo u njega uvrstiti i aranžman sa Evropskom bankom za obnovu u razvoj, kojim ćemo zaokružiti investiciju u "Eko-toplanu" - napomenuo je Radojičić i dodao da bi u decembru trebalo da bude gotov i konačni rebalans budžeta za 2017. godinu.

U Skupštini grada na pomolu je formiranje novog kluba koji bi činili odbornici SDS-a, PDP-a i NDP-a. To su juče najavili predstavnici gradskih organizacija ovih partija koji u gradskom parlamentu imaju četiri odbornika.

Predsjednik GO SDS-a Mladen Kajkut je rekao da je dogovoren zajednički rad ovih partija na gradskom nivou u narednih godinu i dodao da će zajedno nastupati i na narednim izborima na nivou RS i BiH.

- Gradska vlast je suočena sa višestrukim problemima, poput lošeg grijanja, komunalnih i problema u snabdijevanju vodom - rekao je Kajkut i upitao da li je uređenje igrališta na račun društveno-odgovornih kompanija najveće dostignuće gradske vlasti.

Odbornik PDP-a Draško Stanivuković je rekao da se izmišljaju nove funkcije, poput drugog potpredsjednika gradskog parlamenta, te da se za njega izdvaja 200.000 KM.

Odbornik NDP-a Saša Lazić ukazao je na to da MZ Starčevica i Ada, u kojima živi oko 40.000 stanovnika, imaju jednu osnovnu školu. Najavio je prikupljanje potpisa i obraćanje Vladi Srpske u vezi sa ovim pitanjem.

Radojičić je rekao da je posao opozicije da kritikuje one koji su na vlasti.

- Opozicija za to i postoji, da nema njih bilo bi dosadno. Njihov posao je da kritikuju, a naš da radimo. Zadovoljan sam onim što smo pokrenuli i uradili u cijelom gradu. Radimo od jutra do mraka kontinuirano. Iako je novembar u ovom momentu gradi se put u Priječanima, kružni tok na Rebrovcu, parkić, nova toplana, u toku su radovi na "Crnom vrelu", a počinje i spajanje istočnog tranzita - kazao je Radojičić.

Dnevni red

Na idućem zasjedanju trebalo bi da se nađe prijedlog odluke kojom bi se dalo ovlašćenje gradonačelniku za otpis nenaplativih potraživanja, zatim prijedlog za osnivanje fondacije "Evropska prestonica kulture - Banjaluka 2024".

Biće razmatrana i informacija o stepenu razvoja turizma u gradu, odluka o poništavanju konkursa za izbor direktora Centra za socijali rad te set pitanja iz oblasti prostornog uređenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana