Градња школе на Старчевицн на дугом штапу

Весна Поповић
Градња школе на Старчевицн на дугом штапу

Бањалука - Доградња Основне школе "Бранко Радичевић" је за сада једино могуће рјешење за проблем те васпитно-образовне установе која има превише ученика, а недовољно мјеста.

Рекао је то јуче градоначелник Игор Радојичић одговарајући на захтјев мјештана Старчевице који петицијом траже изградњу нове основне школе у тој мјесној заједници.

- Градња нове школе би изискивала више година посла, од рјешавања имовинско-правних односа, па надаље. Локација на Ади коју смо разматрали као могуће мјесто за нови објекат не би обухватила више од 350 ђака. Тиме не би био ријешен проблем. Друга локација на Старчевици има два велика проблема, клизиште и неријешене имовинско-правне односе - прецизирао је Радојичић.

Нагласио је да је идуће године планирана надоградња ОШ "Бранко Радичевић" са десет учионица, те да ће тиме бити знатно ријешен проблем оптерећености те школе.

- Због превеликог броја ученика и недовољно простора ученици немају другог избора осим да похађају наставу у више смјена. По договору града са родитељима и управом школе, ми ћемо припремити пројекат доградње школе. По регулационом плану могуће је доградити једно крило са десет учионица, а у другој фази и фискултурну дворану. Радимо пројекат, а Влада РС треба да финансира изградњу - казао је Радојичић.

Петицију са потписима 3.420 грађана јуче је надлежном министарству предао одборник НДП-а у Скупштини града Саша Лазић.

Лазић је рекао да Старчевица тренутно има једну основну школу коју похађа готово 1.800 дјеце у четири смјене, те да се настава завршава око 19.30 часова, што је, како тврди, незамисливо са више аспеката.

Он је подсјетио да је Старчевица највећа мјесна заједница у Српској у којој живи око 25.000 становника и којој гравитирају још и мјесне заједнице Ада и Ребровац и заједно са њом чине једно уписно подручје за основне школе.

Лазић је конференцију за новинаре одржао код мјеста гдје је прије тридесетак година тадашњим регулационим планом предвиђена изградња основне школе и вртића.

- То питање је актуелизовано деведесетих година и до данас није ништа ријешено. Да ли су проблем имовинско-правни односи или је ријеч о нечем другом, није на нама грађанима да нагађамо. Ми као грађани испаштамо због нерада градских и републичких власти - истакао је Лазић.

Цијена гријања

Игор Радојичић је рекао да се цијена гријања која се обрачунава по квадратном метру неће мијењати.

- По новим измјенама Закона о комуналним дјелатностима, мијењаће се само онај дио који се односи на кориснике калориметра. Осим варијабилног дијела, односно потрошње које су до сада плаћали, имаће и фиксни дио. Надам се да ће тај систем бити одобрен почетком идуће године - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана