Градња пута у Шарговцу почиње идуће године

Весна Поповић
Градња пута у Шарговцу почиње идуће године

Бањалука - Реконструкција и проширење главне саобраћајнице у мјесној заједници Шарговац требало би да почне идуће грађевинске сезоне, а за те радове Влада РС је издвојила милион марака.

Ријеч је о Шарговачкој улици, која је дугачка око 2.700 метара, а требало би да буде изграђен још километар пута. Према ријечима начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славише Сандића, ради се о првој фази овог пројекта у којем је планирано да буде урађен један дио тог пута.

- Град ће направити урбанистичко-техничке услове и пројекат за изградњу дионице у дужини од километра. Планирано је проширење саобраћајнице која би требало да добије двије траке, тротоаре, а биће постављена оборинска и фекална канализација. Видјећемо да ли ћемо моћи обухватити толику дужину пута с обзиром на то да је недавни тендер за изградњу пута за Мотике показао да је на тржишту дошло до помјерања цијена ових радова. Још је рано прецизирати колико ће бити урађено, али сам сигуран да ћемо успјети да урадимо до 800 метара саобраћајнице - рекао је Сандић.  

Објаснио је да је ријеч о пројекту који финансира Влада РС, због чега је неопходно на вријеме спровести све процедуре.

- До краја године морамо изабрати извођача радова како би новац остао у буџету града и како бисмо идуће године могли да кренемо у реализацију пројекта - казао је Сандић.

Казао је да градња ове саобраћајнице неће одмах почети.

- Можемо формално увести извођача радова у посао, али тада ће бити зимски период и није реално очекивати да радови почну. Градња ће највјероватније кренути на почетку идуће грађевинске сезоне - навео је Сандић.

Предсједник савјета мјесне заједнице Шарговац Рајко Радаковић је рекао да мјештани ове МЗ жељно ишчекују почетак радова јер, како каже, то би бар у једном дијелу насеља ријешило два велика проблема.

- Први је безбједност пјешака. Саобраћајница је уска, без тротоара и са великом фреквенцијом возила. Градски аутобус пролази сваких 30 минута јер је насеље велико - рекао је Радаковић.

Напоменуо је да том улицом без тротоара свакодневно пјешачи и велики број основаца, који похађају наставу у ОШ “Ђура Јакшић” или тренирају у спортском балону поред школе. Нагласио је да би кроз ове радове почео да се рјешава и проблем недостатка канализације.

- Упоредо са саобраћајницом био би направљен и дио канализационе мреже. Насеље има више од 6.000 становника, а немамо ријешено питање канализације, због чега страхујемо од појаве неких болести јер сада све отпадне воде завршавају у отвореним каналима - казао је Радаковић.

Социјалистичка партија је раније упутила Влади РС иницијативу за финансирање градње дијела овог пута. Средином јуна Влада је прихватила да за ову инвестицију издвоји милион КМ из Програма јавних инвестиција из буџета Српске. 

Приоритети

Рајко Радаковић је рекао да није ријешен ниједан од приоритета које су лани доставили Градској управи, те да ове године нису предали листу приоритета за 2019.

- Тражили смо да буде урађен километар Шарговачке улице, асфалтирање 400 метара Нове улице, те улице према гробљу и спајање пута према Мотикама. Од та четири пута која смо тражили ништа није ријешено ове године - казао је Радаковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана