Građani neće preminule da spaljuju u krematorijumu

nezavisne.com
Građani neće preminule da spaljuju u krematorijumu

Banjaluka - Grad do daljeg neće dobiti krematorijum, jer njegova izgradnja zavisi od interesovanja, koje je trenutno malo, a realizacija tog projekta je skupa, rekao je Željko Grbić, direktor “Gradskog groblja”.

“Gradnja krematorijuma je najavljivana, ali činjenica je da se radi o skupom projektu, koji nije među prioritetima upravo zbog visoke cijene i činjenice da interesovanje skoro da i ne postoji”, dodao je Grbić.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je izgradnja krematorijuma bila predviđena na novoj lokaciji Centralnog gradskog groblja u naselju Vrbanja.

“Međutim, krematorijum još nije izgrađen, jer nije bilo velikog interesovanja za korištenje te usluge, čija je izgradnja velika investicija”, dodao je Radojičić.

Grbić je pojasnio da izgradnja krematorijuma predstavlja tek jedan dio investicije te da je potrebno ispuniti čitav niz uslova, od ekoloških do lokacijskih, kao i izgraditi rozarijum i kolumbarijum za odlaganje urni pokojnika.

“Teško je odrediti približnu cifru, ali se može reći da je riječ o značajnom iznosu. Ta veća ulaganja ne možemo realizovati zbog nečeg za šta u ovom trenutku ne postoji interesovanje”, istakao je Grbić.

Dodao je da kremiranje posmrtnih ostataka još nije moguće obaviti u BiH, jer ne postoji nijedan krematorijum, a kremiranje umrlih osoba iz BiH se uglavnom vrši u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji.

Neki građani kažu da je krematorijum potreban, jer grobnice zauzimaju mnogo prostora te da je na mnogim grobljima teško naći grobno mjesto.

“Krematorijum je potreban našem gradu, jer kada bi postojao, veći broj osoba bi se odlučivao za taj vid. Grobna mjesta na grobljima zauzimaju mnogo prostora, tako da će vremenom i iz tog razloga biti neophodan”, smatra Goran P. iz naselja Lazarevo.

Ipak, većina građana smatra da njihovi najmiliji koji su preminuli treba da budu sahranjeni tradicionalno, a stariji građani nerijetko izgrade sebi grobnice još za života.

“Smatram da naše najmilije koji preminu treba sahranjivati po tradicionalnom obredu i da u gradu ne treba graditi krematorijum. Suprug i ja smo sebi izgradili grobnicu da ne bismo kasnije djecu opterećivali dodatnim troškovima”, kazala je šezdesetogodišnja Ljiljana Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana