Građani birali svoje predstavnike

Jasmina Perišić
Građani birali svoje predstavnike

Banjaluka - Izbori za članove savjeta mjesnih zajednica na području grada održani su juče, a građani su putem otvorenih lista glasali na 115 biračkih mjesta poimenično za kandidate 57 mjesnih zajednica.

Predsjednik Gradske izborne komisije Nada Batinar rekla je da je kandidate predložilo 45 ovlašćenih predlagača, i to 10 političkih partija, četiri udruženja građana, te 31 grupa građana.

- Na listama se nalazi ukupno 1.020 kandidata, a u savjete mjesnih zajednica biće izabrano 407. Na izvodu iz biračkog spiska je 188.369 birača - rekla je Batinar.

Zainteresovanost za izbor novih članova bila je različita na svim biračkim mjestima, ali većina glasača koji su došli da podrže stare ili izaberu nove kandidate istakla je značaj mjesne zajednice i ljudi koji stoje ispred nje.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić glasao je u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" za izbor članova mjesne zajednice Centar 2. Kazao je da očekuje da grad dobije vrijedne ljude koji će posao u mjesnim zajednicama obavljati uspješno u naredne četiri godine.

- Mjesne zajednice predstavljaju važnu sponu između građana i Gradske uprave. Njihovi predstavnici su u direktnoj vezi sa ljudima, uglavnom kada je riječ o komunalnim problemima. Oni određuju prioritete i probleme građana, a grad pri formiranju budžeta i godišnjeg programa s njima redovno ima konsultacije o izboru komunalnih i infrastrukturnih prioriteta - rekao je Radojičić.

Nada Momčilović, koja je glasala na izbornom mjestu Centar 2, kaže da nije iznenađena malom izlaznošću građana.

- Za mene su ovi izbori važni i zadovoljna sam dosadašnjim radom članova mjesne zajednice - kazala je Momčilovićeva.

Brojni stanovnici Starčevice ispunili su biračko mjesto u Osnovnoj školi "Branko Radičević".

- Smatram da svaki predsjednik savjeta MZ ukoliko se potrudi može učiniti puno za dio grada koji predstavlja. Na Starčevici ima niz neriješenih problema na koje građani godinama upozoravaju. Imamo potrebu za novom školom, vrtićem, te uređenijim ulicama. Nadam se da će novi predsjednik to riješiti - rekla je Bojana Kostić iz Starčevice.

Biračka mjesta su bila otvorena od devet do 16 časova.

Kandidati

Dosadašnji član Savjeta MZ Lazarevo Novak Petraš, koji je ranije bio načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi, kaže da se ponovo kandidovao, jer vjeruje da će nova vlast imati bolju saradnju sa mjesnim zajednicama.

- Mnogi su izgubili interesovanje da učestvuju u ovim izborima, jer grad ne ispunjava njihove zahtjeve koje upućuju putem mjesnih zajednica. Kandidovao sam se, jer se po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi pojačava uloga mjesnih zajednica - rekao je Petraš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana