Грађани бирали своје представнике

Јасмина Перишић
Грађани бирали своје представнике

Бањалука - Избори за чланове савјета мјесних заједница на подручју града одржани су јуче, а грађани су путем отворених листа гласали на 115 бирачких мјеста поименично за кандидате 57 мјесних заједница.

Предсједник Градске изборне комисије Нада Батинар рекла је да је кандидате предложило 45 овлашћених предлагача, и то 10 политичких партија, четири удружења грађана, те 31 група грађана.

- На листама се налази укупно 1.020 кандидата, а у савјете мјесних заједница биће изабрано 407. На изводу из бирачког списка је 188.369 бирача - рекла је Батинар.

Заинтересованост за избор нових чланова била је различита на свим бирачким мјестима, али већина гласача који су дошли да подрже старе или изаберу нове кандидате истакла је значај мјесне заједнице и људи који стоје испред ње.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић гласао је у Основној школи "Иво Андрић" за избор чланова мјесне заједнице Центар 2. Казао је да очекује да град добије вриједне људе који ће посао у мјесним заједницама обављати успјешно у наредне четири године.

- Мјесне заједнице представљају важну спону између грађана и Градске управе. Њихови представници су у директној вези са људима, углавном када је ријеч о комуналним проблемима. Они одређују приоритете и проблеме грађана, а град при формирању буџета и годишњег програма с њима редовно има консултације о избору комуналних и инфраструктурних приоритета - рекао је Радојичић.

Нада Момчиловић, која је гласала на изборном мјесту Центар 2, каже да није изненађена малом излазношћу грађана.

- За мене су ови избори важни и задовољна сам досадашњим радом чланова мјесне заједнице - казала је Момчиловићева.

Бројни становници Старчевице испунили су бирачко мјесто у Основној школи "Бранко Радичевић".

- Сматрам да сваки предсједник савјета МЗ уколико се потруди може учинити пуно за дио града који представља. На Старчевици има низ неријешених проблема на које грађани годинама упозоравају. Имамо потребу за новом школом, вртићем, те уређенијим улицама. Надам се да ће нови предсједник то ријешити - рекла је Бојана Костић из Старчевице.

Бирачка мјеста су била отворена од девет до 16 часова.

Кандидати

Досадашњи члан Савјета МЗ Лазарево Новак Петраш, који је раније био начелник Одјељења за инспекцијске послове у Градској управи, каже да се поново кандидовао, јер вјерује да ће нова власт имати бољу сарадњу са мјесним заједницама.

- Многи су изгубили интересовање да учествују у овим изборима, јер град не испуњава њихове захтјеве које упућују путем мјесних заједница. Кандидовао сам се, јер се по новом Закону о локалној самоуправи појачава улога мјесних заједница - рекао је Петраш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана