Grad mijenja kriterijume za dodjelu subvencija: Veća podrška radnicima deficitarnih zanimanja

Vesna Popović
Grad mijenja kriterijume za dodjelu subvencija: Veća podrška radnicima deficitarnih zanimanja

Banjaluka - Podrška prekvalifikaciji ili doškolovanju radnika za deficitarna zanimanja kao što su obućari, modelari, zavarivači, tokari ili metaloglodači imaće prednost pri raspodjeli milion maraka subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje, koliko će grad da izdvoji u ovoj godini.

Potvrdio je to v.d. načelnika Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović i dodao da će to biti suštinska razlika u odnosu na ranije godine.

- Želimo doći do optimalnih kriterijuma koji će biti najefektivnija moguća podrška novom zapošljavanju. Ne želimo da to bude samo puko novo zapošljavanje već da kroz grant sredstva podržimo stvaranje novih radnih mjesta putem prekvalifikacije ili doškolovanja radnika u deficitarnim zanimanjima. Za ovaj pravac smo se odlučili jer su podaci sa terena pokazali da je Banjaluka deficitarna sa određenim kadrovima koje ne školuju naše srednje škole, dok dokvalifikaciju rade sama preduzeća - kazao je Komljenović.

Naglasio je da Gradska uprava želi da nađe najbolji model kako bi podržala dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju radnika za pojedina zanimanja.

- To se prije svega odnosi na metalsku industriju, gdje nedostaju zavarivači, CNC operateri, odnosno radnici koji su obučeni za rad na modernim mašinama sa kompjuterskim upravljanjem, tokari i metaloglodači. Informacije nam pokazuju da postoji nedostatak kvalifikovane radne snage na tržištu rada kada su u pitanju obućari i modelari obuće - naveo je Komljenović.

Dodao je da će se i ove godine kroz subvencije podržavati nabavka opreme i mašina, pogotovo moderne tehnologije.

- U toku je priprema programa korišćenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja u 2017. godini u kojem će biti preciziran ovaj plan. Teško je reći kako će taj dokument do detalja izgledati, ali su poznati ciljevi na koje smo trenutno fokusirani i promjene će biti usmjerene u tom pravcu. Planirano je da program razmatraju i odbornici na jednom od zajedanja Skupštine grada u maju i nakon toga će biti raspisan javni poziv za dodjelu subvencija - naveo je Komljenović.

Prema podacima Odjeljenja za privredu, grad je lani za subvencije odobrio 794.500 KM za zapošljavanje 153 radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

- Od toga je za zapošljavanje 114 radnika odobreno 598.500 KM, a za samozapošljavanje 39 radnika 196.00 KM. Sredstva se isplaćuju u skladu sa potpisanim ugovorima i u toku je isplata druge tranše - naveli su u ovom odjeljenju.

Podrška

Radenko Komljenović je rekao da će grad s ciljem razvoja privrede ove godine podržati i "start ap" firme.

- U prvim godinama rada planiramo da tim firmama, uz plaćanje minimalne naknade, dodijelimo na korišćenje prostore u vlasništvu grada u kojima će oni moći da rade - kazao je Komljenović.

Start-ap je preduzetnički poduhvat dizajniran za traženje stabilnog poslovnog modela. Iako je najčešće riječ o firmama koje se bave kompjuterskim tehnologijama, nije isključivo vezan za njih, jer vrijedi za sve koncepte koji uključuju ambiciju, inovaciju i rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana