Град мијења критеријуме за додјелу субвенција: Већа подршка радницима дефицитарних занимања

Весна Поповић
Град мијења критеријуме за додјелу субвенција: Већа подршка радницима дефицитарних занимања

Бањалука - Подршка преквалификацији или дошколовању радника за дефицитарна занимања као што су обућари, моделари, заваривачи, токари или металоглодачи имаће предност при расподјели милион марака субвенција за запошљавање и самозапошљавање, колико ће град да издвоји у овој години.

Потврдио је то в.д. начелника Одјељења за привреду Раденко Комљеновић и додао да ће то бити суштинска разлика у односу на раније године.

- Желимо доћи до оптималних критеријума који ће бити најефективнија могућа подршка новом запошљавању. Не желимо да то буде само пуко ново запошљавање већ да кроз грант средства подржимо стварање нових радних мјеста путем преквалификације или дошколовања радника у дефицитарним занимањима. За овај правац смо се одлучили јер су подаци са терена показали да је Бањалука дефицитарна са одређеним кадровима које не школују наше средње школе, док доквалификацију раде сама предузећа - казао је Комљеновић.

Нагласио је да Градска управа жели да нађе најбољи модел како би подржала доквалификацију или преквалификацију радника за поједина занимања.

- То се прије свега односи на металску индустрију, гдје недостају заваривачи, ЦНЦ оператери, односно радници који су обучени за рад на модерним машинама са компјутерским управљањем, токари и металоглодачи. Информације нам показују да постоји недостатак квалификоване радне снаге на тржишту рада када су у питању обућари и моделари обуће - навео је Комљеновић.

Додао је да ће се и ове године кроз субвенције подржавати набавка опреме и машина, поготово модерне технологије.

- У току је припрема програма коришћења подстицајних средстава у функцији запошљавања у 2017. години у којем ће бити прецизиран овај план. Тешко је рећи како ће тај документ до детаља изгледати, али су познати циљеви на које смо тренутно фокусирани и промјене ће бити усмјерене у том правцу. Планирано је да програм разматрају и одборници на једном од заједања Скупштине града у мају и након тога ће бити расписан јавни позив за додјелу субвенција - навео је Комљеновић.

Према подацима Одјељења за привреду, град је лани за субвенције одобрио 794.500 КМ за запошљавање 153 радника у производним, занатским и услужним дјелатностима.

- Од тога је за запошљавање 114 радника одобрено 598.500 КМ, а за самозапошљавање 39 радника 196.00 КМ. Средства се исплаћују у складу са потписаним уговорима и у току је исплата друге транше - навели су у овом одјељењу.

Подршка

Раденко Комљеновић је рекао да ће град с циљем развоја привреде ове године подржати и "старт ап" фирме.

- У првим годинама рада планирамо да тим фирмама, уз плаћање минималне накнаде, додијелимо на коришћење просторе у власништву града у којима ће они моћи да раде - казао је Комљеновић.

Старт-ап је предузетнички подухват дизајниран за тражење стабилног пословног модела. Иако је најчешће ријеч о фирмама које се баве компјутерским технологијама, није искључиво везан за њих, јер вриједи за све концепте који укључују амбицију, иновацију и раст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана