Grad konačno dobio grb i zastavu

Vesna Popović
Grad konačno dobio grb i zastavu

Banjaluka - Novi predsjednik Skupštine Zoran Talić, za kojeg je glasao 21 odbornik, položio je zakletvu nakon što je u četvrtak naveče izabran za predsjednika Skupštine grada, a gradski parlament je usvojio i novi grb i zastavu grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je nakon tri neuspjela pokušaja i četiri godine čekanja grad konačno dobio simbol.

- Drago mi je da su odbornici podržali nove simbole i što ćemo ovogodišnji "Kočićev zbor" dočekati uz Petra Kočića koji je na grbu predstavljen kao čuvar Banjaluke - naveo je Radojičić.

Odbornici su usvojili i odluku o kreditnom zaduženju od sedam miliona KM za ulaganje u "Eko-toplanu".

- Grad treba ukupno da obezbijedi 15,6 miliona KM za finansiranje te investicije. Do sada smo uložili tri miliona KM, a kroz ovu odluku obezbijedili smo dodatnih sedam miliona KM. Razgovaramo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o učešću u ovom projektu. Od njih smo u srijedu dobili mandatno pismo kojim smo obaviješteni da smo prošli pravni, ekonomski i tehnički test procjene stanja - kazao je Radojičić.

Dodao je da očekuje uspješan završetak pomenutih aktivnosti.

- Naša želja je da u septembru sklopimo aranžman sa EBRD-om o finansiranju našeg učešća u "Eko-toplani". To bi bio dugoročni kredit na 15 godina, sa grejs periodom i određenom kamatnom stopom - istakao je Radojičić. 

Još je dodao da je zasjedanje Skupštine obilježilo nekoliko smjena i jedno imenovanje.

- Za novog predsjednika Skupštine Zorana Talića glasao je 21 odbornik, jedan je bio protiv, a tri uzdržana. Usvojen je poseban izvještaj o Centru za socijalni rad, na osnovu kojeg je razriješena dužnosti direktorica Vera Sladojević. U njemu je bilo dosta nalaza za koje sam, kao predlagač, ocijenio da ne mogu da se tolerišu i da se mora izvršiti promjena. Skupština je podržala takav stav. U septembru će biti objavljen konkurs za izbor novog, a u narednih nekoliko dana kao prelazno rješenje će biti imenovan v.d. direktora Centra - kazao je Radojičić.

Za smjenu Sladojevićeve je glasao 21 odbornik, a pet je bilo uzdržano. Vera Sladojević je bila prisutna tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda i željela je da se obrati Skupštini, ali joj to nije dozvoljeno. U znak protesta je pozvala odbornike da napuste zasjedanje, a to je jedino prihvatio klub "Sloboda", u kojem su Budimir Balaban, Milenko Jaćimović i Nenad Šibarević.

U petak je završeno zasjedanje Skupštine i odbornici su otišli na ljetnju pauzu.

Saopštenje PDP-a

Imenovanje Zorana Talića je izazvalo je reakcije njegove bivše stranke PDP-a.

- Njegov izbor pokazuje da je politička scena u RS u ozbiljnoj moralnoj i ideološkoj krizi, da je Izborni zakon izvor  korupcije i da se mora mijenjati - navedeno je u saopštenju GO PDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana