Град коначно добио грб и заставу

Весна Поповић
Град коначно добио грб и заставу

Бањалука - Нови предсједник Скупштине Зоран Талић, за којег је гласао 21 одборник, положио је заклетву након што је у четвртак навече изабран за предсједника Скупштине града, а градски парламент је усвојио и нови грб и заставу града.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је након три неуспјела покушаја и четири године чекања град коначно добио симбол.

- Драго ми је да су одборници подржали нове симболе и што ћемо овогодишњи "Кочићев збор" дочекати уз Петра Кочића који је на грбу представљен као чувар Бањалуке - навео је Радојичић.

Одборници су усвојили и одлуку о кредитном задужењу од седам милиона КМ за улагање у "Еко-топлану".

- Град треба укупно да обезбиједи 15,6 милиона КМ за финансирање те инвестиције. До сада смо уложили три милиона КМ, а кроз ову одлуку обезбиједили смо додатних седам милиона КМ. Разговарамо са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) о учешћу у овом пројекту. Од њих смо у сриједу добили мандатно писмо којим смо обавијештени да смо прошли правни, економски и технички тест процјене стања - казао је Радојичић.

Додао је да очекује успјешан завршетак поменутих активности.

- Наша жеља је да у септембру склопимо аранжман са ЕБРД-ом о финансирању нашег учешћа у "Еко-топлани". То би био дугорочни кредит на 15 година, са грејс периодом и одређеном каматном стопом - истакао је Радојичић. 

Још је додао да је засједање Скупштине обиљежило неколико смјена и једно именовање.

- За новог предсједника Скупштине Зорана Талића гласао је 21 одборник, један је био против, а три уздржана. Усвојен је посебан извјештај о Центру за социјални рад, на основу којег је разријешена дужности директорица Вера Сладојевић. У њему је било доста налаза за које сам, као предлагач, оцијенио да не могу да се толеришу и да се мора извршити промјена. Скупштина је подржала такав став. У септембру ће бити објављен конкурс за избор новог, а у наредних неколико дана као прелазно рјешење ће бити именован в.д. директора Центра - казао је Радојичић.

За смјену Сладојевићеве је гласао 21 одборник, а пет је било уздржано. Вера Сладојевић је била присутна током расправе о овој тачки дневног реда и жељела је да се обрати Скупштини, али јој то није дозвољено. У знак протеста је позвала одборнике да напусте засједање, а то је једино прихватио клуб "Слобода", у којем су Будимир Балабан, Миленко Јаћимовић и Ненад Шибаревић.

У петак је завршено засједање Скупштине и одборници су отишли на љетњу паузу.

Саопштење ПДП-а

Именовање Зорана Талића је изазвало је реакције његове бивше странке ПДП-а.

- Његов избор показује да је политичка сцена у РС у озбиљној моралној и идеолошкој кризи, да је Изборни закон извор  корупције и да се мора мијењати - наведено је у саопштењу ГО ПДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана