Grad koji se razvija u ugodno mjesto za život

D. Bratić, A. Stojanvić
Grad koji se razvija u ugodno mjesto za život

Banjaluka - Dan 22. april je veoma važan za Banjaluku zbog borbe za uzvišene ciljeve i ideale koji su donijeli veliku slobodu.

Izjavila je to, povodom Dana grada, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je juče položila vijence na Spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata.

- To je bila borba za uzvišene ideale i ciljeve, a naša obaveza je da obilježavamo 22. april na dostojan način. Moramo da cijenimo slobodu i žrtvu svih onih koji su omogućili da mi danas uživamo tekovine mira i slobodnog života - kazala je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je period Drugog svjetskog rata jedan od najtežih perioda za grad.

- Sa ponosom obilježavamo dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, jer je taj period jedan od najtežih u istoriji grada. Banjaluka je ponosan glavni grad Republike Srpske i grad koji se takmiči da bude prepoznatljiv regionalni centar, otvoren, prijateljski i raspoložen za saradnju, a istovremeno i grad koji se mijenja i razvija u ugodno mjesto za život - istakao je Radojičić.

Vijence na spomenik oslobodiocima na Trgu palih boraca položili su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, dok je u ime srpskog člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika vijenac položio general Dragan Vuković.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić upriličio je svečani prijem za delegacije 15 gradova regiona i Evrope, a, između ostalih, tu su bile i delegacije ruskog grada Kotovska i ukrajinskog Lavova.

U okviru obilježavanja Dana grada gradonačelnici Banjaluke i Trebinja, Igor Radojičić i Mirko Ćurić otvorili su “Hercegovačku kuću”.

- Ova kuća je rezultat dogovora gradskih uprava Trebinja i našeg grada. Potpuno je prirodno da u najvećem gradu Srpske imamo i djelić Hercegovine - kazao je Radojičić.

Bratimljenje sa Kumanovom

Gradonačelnici Banjaluke i Kumanova, Igor Radojičić i Maksim Dimitrijevski potpisali su juče sporazum o bratimljenju dvaju gradova, koji već godinama sarađuju u više različitih oblasti.

I ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov juče je Radojičiću čestitao 22. april, Dan grada, i poželio mnogo uspjeha u radu i proširenje saradnje sa ruskim gradovima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana