Град који се развија у угодно мјесто за живот

Д. Братић, А. Стојанвић
Град који се развија у угодно мјесто за живот

Бањалука - Дан 22. април је веома важан за Бањалуку због борбе за узвишене циљеве и идеале који су донијели велику слободу.

Изјавила је то, поводом Дана града, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић која је јуче положила вијенце на Споменик палим борцима Народноослободилачког рата.

- То је била борба за узвишене идеале и циљеве, а наша обавеза је да обиљежавамо 22. април на достојан начин. Морамо да цијенимо слободу и жртву свих оних који су омогућили да ми данас уживамо тековине мира и слободног живота - казала је Цвијановићева.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је период Другог свјетског рата један од најтежих периода за град.

- Са поносом обиљежавамо дан ослобођења у Другом свјетском рату, јер је тај период један од најтежих у историји града. Бањалука је поносан главни град Републике Српске и град који се такмичи да буде препознатљив регионални центар, отворен, пријатељски и расположен за сарадњу, а истовремено и град који се мијења и развија у угодно мјесто за живот - истакао је Радојичић.

Вијенце на споменик ослободиоцима на Тргу палих бораца положили су и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и предсједник Владе РС Радован Вишковић, док је у име српског члана Предсједништва БиХ из РС Милорада Додика вијенац положио генерал Драган Вуковић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић уприличио је свечани пријем за делегације 15 градова региона и Европе, а, између осталих, ту су биле и делегације руског града Котовска и украјинског Лавова.

У оквиру обиљежавања Дана града градоначелници Бањалуке и Требиња, Игор Радојичић и Мирко Ћурић отворили су “Херцеговачку кућу”.

- Ова кућа је резултат договора градских управа Требиња и нашег града. Потпуно је природно да у највећем граду Српске имамо и дјелић Херцеговине - казао је Радојичић.

Братимљење са Кумановом

Градоначелници Бањалуке и Куманова, Игор Радојичић и Максим Димитријевски потписали су јуче споразум о братимљењу двају градова, који већ годинама сарађују у више различитих области.

И амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов јуче је Радојичићу честитао 22. април, Дан града, и пожелио много успјеха у раду и проширење сарадње са руским градовима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана