Град блокира једнократну новчану помоћ

Весна Поповић
Град блокира једнократну новчану помоћ

Бањалука - Град још увијек блокира исплату једнократне новчане помоћи. Немамо никаквих назнака да ће новац који је намијењен за те сврхе у идућа три мјесеца бити стављен на располагање Центру за социјални рад.

Изјавила је то директор Вера Сладојевић и додала да је Градска управа окренула леђа најосјетљивијим категоријама.

Наиме, овогодишњим буџетом града за ову намјену је предвиђено 440.000 КМ, од чега је Центар за прва три мјесеца добио 110.000 КМ. Међутим, недавно је из Градске управе стигао допис да у коначном финансијском плану потрошње за други квартал за ову намјену није предвиђена ниједна марка. 

- Градска управа, са градоначелником Слободаном Гаврановићем на челу, обавезна је да поштује буџет који је усвојила Скупштина града. Није ми јасно какву поруку шаљу они који се оглушују на вапаје и позиве најугроженијих. Очигледно не размишљају да ти људи можда од тих 100 КМ које добију од Центра живе један мјесец - додала је Сладојевићева. 

Објаснила је да људима који поднесу захтјев за добијање једнократне новчане помоћи, а који испуњавају услове, Центар признаје то право.

- Одобрени новац ће им морати бити исплаћен, само је питање када. Вријеме је кључни фактор, поготово када се узме у обзир да ће тај новац можда добити за два или три мјесеца, а њима та помоћ треба одмах - казала је Сладојевићева и додала да тренутно имају око 900 корисника  ове помоћи.

Истакла је да за хитне случајеве користе новац из благајне Центра.

- Исплаћивали смо појединачне износе од 100 до 150 КМ када  дијете хитно треба одвести доктору, за куповину лијекова или хране. Максимално у благајни можемо имати 1.500 КМ и тај новац не може дуго потрајати - казала је Сладојевићева.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Драшко Илић рекао је да је градски парламент усвојио буџет града који се у таквом облику мора спроводити.

- Уколико су средства планирана буџетом града, она морају бити и обезбијеђена. Ако одређени буџетски корисници из неког разлога не могу добити новац који је за њих планиран, треба утврдити разлоге за то - казао је Илић.

Из ДНС-а поручују да ће у наредном периоду Клуб одборника ове странке настојати да заједно са градоначелником Слободаном Гаврановићем нађе рјешење за ову ситуацију.

- Исплата новца за социјално угрожене категорије представља приоритет и они не смију трпјети уколико има проблема у буџету града - прецизирао је шеф овог клуба Боран Босанчић.

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић казао је да су информације из Центра за социјални рад у супротности са онима које константно стижу од градских власти.

- Говори се да све иде како треба када је у питању буџет града. Ако немају новца за најугроженије, поставља се питање ко је сљедећи, јавне кухиње или можда борачке категорије - прокоментарисао је Умићевић.

Градска управа

До закључења овог броја "Гласа Српске" јуче нисмо успјели да добијемо став градоначелника Слободана Гаврановића или Градске управе. У Одсјеку за односе са јавношћу речено нам је да су сви одговорни на састанцима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана