Град Бањалука улаже 750.000 КМ у проширење улице у Чесми

Весна Поповић
Град Бањалука улаже 750.000 КМ у проширење улице у Чесми

Бањалука - Узак коловоз, пун ударних рупа и без тротоара, у мјесној заједници Чесма ускоро би могао бити прошлост јер је град спреман да уложи 750.000 марака у реконструкцију улице Петра Великог уколико буду ријешени имовинско-правни односи са мјештанима.

Рекао је то вршилац дужности начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић и додао да град има могућност да обезбиједи кредит за реконструкцију и проширење 600 метара поменуте улице, од новог моста на ријеци Врбањи па до подручне школе "Вук Стефановић Караџић".

- Министарство финансија РС је обавијестило локалне заједнице да је преостало средстава из пројекта којим је финансирана санација штете од поплава из 2014. године. Бањалуци је припало 750.000 КМ и град је заинтересован за та средства. Ради се о повољном кредитном аранжману који је идентичан оном путем којег је град већ реконструисао улицу Вељка Млађеновића и изградио нови мост преко Врбање у Чесми. Сматрали смо да треба да наставимо са реконструкцијом саобраћајнице послије моста. Овај кредит не улази у свеобухватно задужење града јер је намијењен за санацију штете од поплава - рекао је Сандић.

Додао је да би тај новац био довољан за проширење коловоза које укључује изградњу канализације, расвјете и тротоара.

- Проблем су неријешени имовинско-правни односи и морамо имати подршку мјештана, који морају брзо да одлуче да ли то желе и да дају сагласност за експропријацију око 2.000 квадрата земљишта, што није много. Биће им исплаћена процијењена вриједност по квадрату од 50 КМ и ту накнаду им нико не спори. Ако не буду заинтересовани или ако видимо да тај пројекат неко опструише, град ће поменути новац усмјерити на други пројекат - казао је Сандић.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић сматра да би се проширењем главне саобраћајнице ово насеље препородило.

- Иако неће бити обухваћена цијела улица Петра Великог већ дионица од моста до зграде мјесне заједнице, ови радови представљају добар почетак како би се квалитет живота мјештана Чесме побољшао. Надам се да ће и мјештани који живе на том дијелу сарађивати како би процес експропријације земљишта што прије био завршен - рекао је Маличевић.

Казао је да је планирано да улица Петра Великог буде проширена и да има двије саобраћајне траке са обостраним тротоарима ширине око 1,1 метар.

- Поред проширења, на тој дионици ће бити постављена и канализациона мрежа, што би такође био први корак у рјешавању другог проблема у Чесми јер у цијелој мјесној заједници нема уопште канализационе мреже - казао је Маличевић.

Састанак

Састанак представника Градске управе и становника улице Петра Великог биће одржан у просторијама МЗ Чесма у четвртак у 18 часова.

- Мјештанима ће бити дате информације о планираним радовима, експропријацији земљишта дуж улице, обештећењу и слично - рекао је Маличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана