Grad Banjaluka izdvoja 1,5 miliona KM za stipendije

ATV
Grad Banjaluka izdvoja 1,5 miliona KM za stipendije

Banjaluka - Za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u ovoj školskoj godini iz gradske kase biće izdvojeno 1,5 miliona KM, rečeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Istakli su da je krajem 2017. godine isplaćena prva rata stipendije za učenike srednjih škola za školsku 2017/18. godinu. 

Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, naglasio je da su u ovoj školskoj godini odobrene 1.194 stipendije za učenike. 

"Stipendiju koju su ostvarili na osnovu uspjeha dobiće 607 učenika, 48 učenika za deficitarna zanimanja i 539 učenika po socijalnom statusu", objasnio je Banjac.

Dodao je da visina stipendije po osnovu uspjeha i socijalnog statusa iznosi 80 KM, za deficitarna zanimanja 160 KM, te da će ove stipendije biti isplaćene u 10 jednakih mjesečnih rata. 

"Isplata studentskih stipendija počeće u februaru, a grad dodjeljuje tri vrste stipendija studentima prvog ciklusa, i to prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i stipendije za uspjeh na studiju", rekao je Banjac i dodao da se stipendije, što je i najvažnije, redovno isplaćuju. 
Visina stipendije prema socijalnom statusu i za uspjeh na studiju iznosi 130 KM, a visina stipendije za deficitarna zanimanja je 250 KM.

Studenti i srednjoškolci kažu da im svaka marka mnogo znači, posebno kada su se za te stipendije mnogo potrudili i učili.

Jovana Udovičić, studentkinja opšteg smjera hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu, kazala je da stipendiju prima na osnovu uspjeha na studiju. 

"Stipendija mi mnogo znači, jer nam stalno trebaju neke nove knjige koje treba da kupimo kako bismo spremili ispite, a one ponekad nisu nimalo jeftine, a sa druge strane znači mnogo kada imate svoj novac i ne morate uvijek tražiti od roditelja", rekla je Udovičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana