Град Бањалука издвоја 1,5 милиона КМ за стипендије

Град Бањалука издвоја 1,5 милиона КМ за стипендије 03.01.2018 08:12 | ATV

Бањалука - За стипендирање ученика средњих школа и студената у овој школској години из градске касе биће издвојено 1,5 милиона КМ, речено је у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

Истакли су да је крајем 2017. године исплаћена прва рата стипендије за ученике средњих школа за школску 2017/18. годину. 

Драган Бањац, начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, нагласио је да су у овој школској години одобрене 1.194 стипендије за ученике. 

"Стипендију коју су остварили на основу успјеха добиће 607 ученика, 48 ученика за дефицитарна занимања и 539 ученика по социјалном статусу", објаснио је Бањац.

Додао је да висина стипендије по основу успјеха и социјалног статуса износи 80 КМ, за дефицитарна занимања 160 КМ, те да ће ове стипендије бити исплаћене у 10 једнаких мјесечних рата. 

"Исплата студентских стипендија почеће у фебруару, а град додјељује три врсте стипендија студентима првог циклуса, и то према социјалном статусу, за дефицитарна занимања и стипендије за успјех на студију", рекао је Бањац и додао да се стипендије, што је и најважније, редовно исплаћују. 
Висина стипендије према социјалном статусу и за успјех на студију износи 130 КМ, а висина стипендије за дефицитарна занимања је 250 КМ.

Студенти и средњошколци кажу да им свака марка много значи, посебно када су се за те стипендије много потрудили и учили.

Јована Удовичић, студенткиња општег смјера хемије на Природно-математичком факултету, казала је да стипендију прима на основу успјеха на студију. 

"Стипендија ми много значи, јер нам стално требају неке нове књиге које треба да купимо како бисмо спремили испите, а оне понекад нису нимало јефтине, а са друге стране значи много када имате свој новац и не морате увијек тражити од родитеља", рекла је Удовичићева.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица