Godišnji koncert ansambla Masleša: Holanđanka pomela gluvo glamočko

Miloš Vasiljević
Godišnji koncert ansambla Masleša: Holanđanka pomela gluvo glamočko

Banjaluka - Holanđanka Ejfi Derksen odjevena u narodnu nošnju, rame uz rame sa domaćim folkloristima, igrom i pjesmom je pokazala čari srpske tradicije, a njen nastup na godišnjem koncertu Ansambla narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Sa osmijehom ističe da joj ovo nije prvi put da boravi u Banjaluci, te da se tom gradu rado vraća, jer joj se mnogo dopada ovdašnja kultura, tradicija i domaćini. Šetajući u opancima, dok su na njoj zveckali dukati, dvadesetsedmogodišnja Holanđanka je privodila kraju pripreme pred izlazak na binu u Narodnom pozorištu RS.

Ova medicinska sestra je prvi put u Banjaluci bila u aprilu i već tada je poželjela da otkrije tajne folklora koji je, kako kaže, više od igre.

- Ono što me privuklo da naučim kolo i saznam što više o vašoj tradiciji je prije svega balkanska, odnosno srpska muzika, koja je na mene, ali i na moje sunarodnike, ostavila poseban utisak - kazala je Derksen.

Kada je prvi put čula srpski jezik, bila je oduševljena i odmah poželjela da ga savlada. Želja da što bolje govori srpski, ali i da igra kao drugi folkloristi, te uloženi trud, urodili su plodom, pa je postala član "Masleše".

- Čast mi je što sam ravnopravan član na ovoj pozornici na završnom godišnjem koncertu - rekla je Ejfi Derksen.

U Banjaluci boravi od početka oktobra i s ponosom ističe da ne propušta probe folklorista, zahvaljujući čemu je za tri mjeseca naučila mnogo. Kaže da će iz Srpske u svoju domovinu odnijeti pregršt lijepih uspomena i iskustava.

- Najteže mi je palo učenje glamočkog kola, ali ipak i to sam savladala. Radujem se svakom dolasku u Republiku Srpsku i Banjaluku, jer ljudi ovdje puno vode računa o tradiciji, svojim običajima, o igri i pjesmi - rekla je Derksen i dodala da će saradnju sa "Maslešom" nastaviti i dogodine.

Za svoju počasnu članicu u ansamblu "Masleša" imaju samo riječi hvale i ponosni su što je ona dala pečat koncertu.

- Tradicionalni godišnji koncert najčešće organizujemo u decembru i to je kruna cjelokupne sezone. Na završnom koncertu učestvuje izvođački ansambl. Tokom godine imamo četiri cjelovečernja programa, veteranski, generacijski, dječiji i ovaj izvođački koncert - ističe direktor ansambla "Veselin Masleša" Nemanja Knežević i dodaje da je ovo dobar uvod pred jubilej dogodine kada obilježavaju sedam decenija uspješnog rada.

Seminar

Ejfi Derksen je oduševljena seminarom koji organizuje ansambl "Veselin Masleša".

- Seminar ima za cilj promociju naše kulture i tradicije. Igre iz tri oblasti BiH pohađalo je 18 Holanđanki i Holanđana, od 22. do 29. aprila, a spaja ih ljubav prema plesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana