Гимназијалци први полажу испит хуманости

Јелена Цвијановић
Гимназијалци први полажу испит хуманости

Бањалука - Поклањањем драгоцјене течности средњошколци ће наредних дана показати колико су хумани, а први ће испит зрелости, спасавајући туђе животе, полагати гимназијалци, који би данас требало да дарују крв.

Они ће отворити прољећну акцију даривања крви, која ће за њих, а наредних дана и за њихове вршњаке, бити организована у просторијама Завода за трансфузијску медицину Републике Српске. Након гимназијалаца течност која живот значи даће ученици још десет школа.

- Прољећне акције добровољног давања крви са средњошколцима су од велике помоћи у попуњавању наших залиха. Највећа предност давања крви је чињеница да одвајањем пола сата нашег времена можемо спасити и до три живота - рекла је директорица Завода Гордана Гузијан.

Говорећи о значају учествовања средњошколаца у акцијама даривања крви, она је истакла да је овај гест ђака веома важан, јер су у свим трансфузиолошким службама широм свијета смањене залихе током јануара и фебруара.

- Упркос мањем броју добровољних давалаца крви у току ова два мјесеца Завод за трансфузијску медицину РС успијева обезбиједити редовне залихе крви и компоненти крви. Наша организација са службама у десет локалних заједница омогућава да се крв прикупља на мјестима гдје је то могуће, а упућује тамо гдје је најпотребнија. На тај начин успијевамо обезбиједити потребне количине крви и компоненти крви за све пацијенте у РС - навела је Гузијанова.

Према њеним ријечима на годишњем нивоу буде прикупљено око 34.000 доза крви у РС, од којих се око 12.000 дарује у Бањалуци.

- Организујемо око 300 акција добровољног давања крви - казала је Гузијанова.

Она је додала да добровољни давалац крви може бити свака здрава особа од 18 до 65 година.

- Добровољно давање крви јесте здраво за даваоце, јер се провјерава њихово здравствено стање, стимулише производња нових крвних ћелија и побољшава циркулација. Мушкарци могу дати крв свака три, а жене свака четири мјесеца. Крв не треба да дају особе које тренутно примају терапију, на примјер ако користе лијекове или су подвргнуте одређеним медицинским процедурама и уколико болују од неке акутне или хроничне болести - казала је она.

Међутим, да би учешће у овој племенитој активности младих могло бити веће сматра предсједник Удружења организација младих Давор Стрика. Он је истакао да су до овог сазнања дошли на основу истраживања које су спровели у удружењу. Ова тврдња слаже се са податком завода према којем 42 одсто регистрованих даваоца крви има од 18 до 30 година.

- Млади треба више да учествују у овој активности за добробит свих - сматра Стрика.

Удружење

Давор Стрика је казао да је Удружење добровољних давалаца крви Бањалука основано 2002. године и броји око 820 чланова свих старосних група.

- Ови хумани људи просјечно годишње дарују 1.350 доза крви - нагласио је Стрика.

Школе које учествују у хуманој мисији

Гимназија,

Медицинска школа,

Техничка школа,

Технолошка школа,

Угоститељско-трговинско-туристичка школа,

Грађевинска школа,

Пољопривредна школа,

Електротехничка школа,

Школа ученика у привреди,

Економска школа и

Средњошколски центар "Љубиша Младеновић"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана