Gimnazijalac student prije studenta

Vesna Popović
Gimnazijalac student prije studenta

Banjaluka - Trudimo se da nam prošlost ima zasluženu budućnost, a da nam budućnost jednog dana ima lijepu prošlost. Čuvamo i njegujemo tradiciju, slavimo bivše i sadašnje učenike kao i profesore. Slavimo i svih 12 decenija postojanja!

Ovo je na svečanoj akademiji povodom 120 godina postojanja i rada čuvene banjalučke Gimnazije izjavio direktor ove obrazovne ustanove Zoran Pejašinović.

- Škola danas ima mnogo energije i elana, pohađa je 1.247 đaka u četiri smjera i naši đaci studiraju na najboljim fakultetima kod nas i u svijetu - naglasio je Pejašinović.

Povodom velikog jubileja, a pod motom "Bila, jeste i biće" na Gaudeamus trgu bivši i sadašnji učenici uljepšali su svečanost bogatim programom.

Koju ulogu je Gimnazija imala u njihovim životima govorili su bivši đaci, a besjednik večeri bio je književnik, muzikolog i prevodilac Kolja Mićević.

- Neke predmete sam volio, neke zanemarivao, ali sam imao viziju čime ću se baviti. Godinu prije nego što sam završio Gimnaziju zahvaljujući profesorici francuskog jezika Dragici Mirjanić otkrio sam svoj poziv. Znao sam da ću se čitav život baviti prevodom poezije. Običan zadatak, prevod sa francuskog pjesme pjesnika Pola Verlena bez rječnika za mene je bio bitan trenutak koji je odredio moj put - objasnio je Mićević.

Dodao je da je za njega gimnazijalac posebna vrsta učenika.

- On je student prije studenta. To je za mene pojam i još se u duši osjećam gimnazijalcem - rekao je Mićević.

Za porodicu bivšeg zamjenika ministra inostranih poslova BiH Ane Trišić-Babić sve je počelo prije 102 godine kada se njen djed Drago prvi upisao u istoriju Gimnazije.

- On je prenio ljubav prema znanju i usavršavanju na nas, njegove potomke. Ponosna sam što sam i sama išla u Gimnaziju i što moji sinovi nastavljaju tradiciju, ona je bitna jer pokazuje da je nešto kvalitetno - dodala je Trišić-Babić.

Bivši gimnazijalac, danas ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić je rekao da je ova škola imala ključnu ulogu ne samo u učenju.

- Prije 40 godina sam maturirao i sa te distance sam uvidio da je njen značaj i u oplemenjivanju ljudi, otkrivanju i oblikovanju njihovih vještina i taj doprinos je nemjerljiv - naveo je Komić.

Kroz predstavu "Slike iz života Rimljana" na latinskom i srpskom jeziku bivši i sadašnji đaci su pokazali da učenje ovog jezika nije "bauk".

Livne

Čestitke povodom jubileja uputio je i šef Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati svečanoj akademiji. U pismu je poručio da je više puta bio gost Gimnazije te da je uvijek osjećao zadovoljstvo i veliku čast.

- Prilikom svake posjete osjećao sam važnost vaspitanja, znanja i vjerovanja u bolju budućnost - naglasio je Livne.

Zahvalnice

Direktor Gimnazije Zoran Pejašinović uručio je zahvalnice bivšim profesorima koji su 40 godina radili u ovoj ustanovi: Ljiljani Stanar, Mirjani Vasić, Snežani Rakić, Mirjani Sladojević, Ljiljani Maričić i Nadi Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana