Гимназијалац студент прије студента

Весна Поповић
Гимназијалац студент прије студента

Бањалука - Трудимо се да нам прошлост има заслужену будућност, а да нам будућност једног дана има лијепу прошлост. Чувамо и његујемо традицију, славимо бивше и садашње ученике као и професоре. Славимо и свих 12 деценија постојања!

Ово је на свечаној академији поводом 120 година постојања и рада чувене бањалучке Гимназије изјавио директор ове образовне установе Зоран Пејашиновић.

- Школа данас има много енергије и елана, похађа је 1.247 ђака у четири смјера и наши ђаци студирају на најбољим факултетима код нас и у свијету - нагласио је Пејашиновић.

Поводом великог јубилеја, а под мотом "Била, јесте и биће" на Гаудеамус тргу бивши и садашњи ученици уљепшали су свечаност богатим програмом.

Коју улогу је Гимназија имала у њиховим животима говорили су бивши ђаци, а бесједник вечери био је књижевник, музиколог и преводилац Коља Мићевић.

- Неке предмете сам волио, неке занемаривао, али сам имао визију чиме ћу се бавити. Годину прије него што сам завршио Гимназију захваљујући професорици француског језика Драгици Мирјанић открио сам свој позив. Знао сам да ћу се читав живот бавити преводом поезије. Обичан задатак, превод са француског пјесме пјесника Пола Верлена без рјечника за мене је био битан тренутак који је одредио мој пут - објаснио је Мићевић.

Додао је да је за њега гимназијалац посебна врста ученика.

- Он је студент прије студента. То је за мене појам и још се у души осјећам гимназијалцем - рекао је Мићевић.

За породицу бившег замјеника министра иностраних послова БиХ Ане Тришић-Бабић све је почело прије 102 године када се њен дјед Драго први уписао у историју Гимназије.

- Он је пренио љубав према знању и усавршавању на нас, његове потомке. Поносна сам што сам и сама ишла у Гимназију и што моји синови настављају традицију, она је битна јер показује да је нешто квалитетно - додала је Тришић-Бабић.

Бивши гимназијалац, данас министар науке и технологије РС Јасмин Комић је рекао да је ова школа имала кључну улогу не само у учењу.

- Прије 40 година сам матурирао и са те дистанце сам увидио да је њен значај и у оплемењивању људи, откривању и обликовању њихових вјештина и тај допринос је немјерљив - навео је Комић.

Кроз представу "Слике из живота Римљана" на латинском и српском језику бивши и садашњи ђаци су показали да учење овог језика није "баук".

Ливне

Честитке поводом јубилеја упутио је и шеф Представништва РС у Израелу Арие Ливне, који због здравствених разлога није могао присуствовати свечаној академији. У писму је поручио да је више пута био гост Гимназије те да је увијек осјећао задовољство и велику част.

- Приликом сваке посјете осјећао сам важност васпитања, знања и вјеровања у бољу будућност - нагласио је Ливне.

Захвалнице

Директор Гимназије Зоран Пејашиновић уручио је захвалнице бившим професорима који су 40 година радили у овој установи: Љиљани Станар, Мирјани Васић, Снежани Ракић, Мирјани Сладојевић, Љиљани Маричић и Нади Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана