Gavranović traži provjeru knjiženja gradskog zemljišta

Vesna Popović
Gavranović traži provjeru knjiženja gradskog zemljišta

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović najavio je juče da će, ukoliko se pokažu tačne tvrdnje da je Zavod za izgradnju (ZIBL) knjižio gradsko građevinsko zemljište kao svoju imovinu, pokrenuti krivični postupak protiv lica koja su to učinila!

- Gradsko građevinsko zemljište bez odluke Skupštine grada ne može da dobije drugog vlasnika - rekao je Gavranović u pauzi nastavka 36. sjednice Skupštine grada.

Nije precizirao o kojem zemljištu je riječ, ali da će sve biti ispitano, nema dileme.

- ZIBL je potreban gradu, ali nesposobnost da se prilagodi tržišnim uslovima dovela je do toga da posluju sa gubitkom. Nisu u mogućnosti da plaćaju svoje obaveze, pa zbog toga ne mogu da idu na tendere - kazao je Gavranović.

Direktor ZIBL-a Vojislav Tešanović izjavio je juče da je veliki dio gradskog građevinskog zemljišta prije 15 godina preknjižen kao imovina ovog zavoda.

- Nadležni organi treba da utvrde kako je to urađeno i čija je odgovornost. Otkada sam preuzeo dužnost, novembra 2014. godine, nisam imao vremena da se bavim prošlošću jer sam se trudio da ZIBL izbavim iz haosa. Na Skupštini grada prošle sedmice sam upozorio da je Zavod akcionarsko društvo. Ukoliko dođe do gašenja ZIBL-a, zamislite koja bi blokada nastupila u gradu, jer automatski svi akcionari bi polagali pravo na imovinu Zavoda - rekao je Tešanović.

Tešanović je prošle sedmice, na početku 36. sjednice Skupštine grada izjavio da bi ZIBL najdalje za šest mjeseci mogao otići u stečaj ukoliko ne budu preduzete hitne mjere stabilizacije.

Skupština je prihvatila informaciju o poslovanju ovog preduzeća u 2014. godini, uz zaključak da bi posebna radna grupa trebalo da do oktobra sastavi prijedlog koji bi omogućio ovom preduzeću da prevaziđe krizu.

Prema informaciji o poslovanju, ZIBL od 2010. godine bilježi smanjenje ukupnih prihoda, tako da je 2014. godinu završio sa minusom od 910.000 KM.

- Naročito je izraženo smanjenje prihoda od poslova za grad. To je nepovoljno uticalo na poslovanje preduzeća i negativno se odrazilo na ukupan prošlogodišnji finansijski bilans. Ovi prihodi su opali sa 1,5 miliona KM, koji su činili 43,3 odsto ukupnih prihoda u 2007. godini, na 380.182 KM ili 18,7 odsto od ukupnih prihoda u 2014. godini - precizirano je u dokumentu.

ZIBL je 2004. godine registrovan kao akcionarsko društvo, a udio grada u vlasničkoj strukturi iznosi 67,12 odsto. Ostalo je privatni kapital.

 

Vodosnabdijevanje

Gradonačelnik Slobodan Gavranović izjavio je da u budžetu grada ove godine nema novca za izgradnju nove vodovodne mreže na seoskim područjima, već samo za održavanje postojeće.

- Mogući protesti koje su najavili mještani dijelova Stričića i Rekavica neće promijeniti trenutnu situaciju. Oni koji nemaju vodu opravdano reaguju jer to je jedan od elementarnih uslova za život. Projekti su zastali jer je potrebno mnogo novca, koji se može obezbijediti samo kreditima, a grad više ne može da se zadužuje - rekao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana