Garaže sa 2.200 mjesta spas za zakrčene parkinge kod UKC-a RS na Paprikovcu

Vesna Popović
Garaže sa 2.200 mjesta spas za zakrčene parkinge kod UKC-a RS na Paprikovcu

Banjaluka - Hronični nedostatak parkinga kod Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS na Paprikovcu trebalo bi da bude riješen izgradnjom tri parking garaže koje bi imale oko 2.200 mjesta.

To rješenje je predviđeno Odlukom o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana (RP) Paprikovac-Petrićevac- zona "D" koji bi trebalo da razmatraju odbornici na zasjedanju sutra. Izmjene ovog plana su urađene na inicijativu UKC-a kako bi se prostorno-planskom dokumentacijom predvidjela gradnja srednje medicinske škole, medicinskog fakulteta, Fakulteta za zdravstvenu njegu, kao i Medicinsko-istraživačkog centra. U Odjeljenju za prostorno uređenje su rekli da su se pri izradi ovog planskog dokumenta pozabavili i rješenjem problema parkiranja.

Dodali su da bi dva bloka garaža trebalo da budu na lokaciji postojećeg parkinga, koji se nalazi sa desne strane čim se sa glavne saobraćajnice skrene prema UKC-a.

- Jedan segment bi trebalo da ima šest etaža, dvije podrumske i četiri nadzemne etaže. Drugi blok bi se nalazio malo dublje u toj istoj parceli i imao bi pet etaža, četiri podzemne i suteren. Razlike u etažama u ova dva bloka su tako predviđene kako bi se prilagodile konfiguraciji terena - naveli su u ovom odjeljenju.

Treća garaža trebalo bi da bude iza zgrade Nuklearne medicine i imala bi suteren i dvije podzemne etaže. 

- Prema procjenama u ovim garažama bi trebalo biti ukupno oko 2.200 parking mjesta i problem parkiranja bi na ovaj način bio riješen - rekli su ovom odjeljenju.

Napomenuli su da bi pored garaža na prostoru oko zdravstvene ustanove trebalo biti na parteru još od 500 do 600 mjesta. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Paprikovac Mirjana Lakić je rekla da je nedostatak parking mjesta oko UKC-a dugogodišnji problem.

- Često se dešava da su vozila parkirana na trotoaru uz glavnu cestu jer u krugu UKC-a nema mjesta. To nije ni čudno jer u ovu zdravstvenu ustanovu ne dolaze samo ljudi koji žive u Banjaluci, već iz cijele RS. Važno je da se svi koji dođu mogu i nesmetano parkirati zato bi bilo poželjno da gradnja novih prostora za parkiranje počne u nekom skorijem roku - rekla je Lakićeva.

Saobraćajnice

U Odjeljenju za prostorno uređenje su rekli da je ovim regulacionim planom predviđena i gradnja više novih saobraćajnica na ovoj lokaciji. 

- One bi trebalo da povežu planirane objekte sa postojećim i obezbijede bolji protok saobraćaja - naveli su u ovom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana