Фотографије причају животне приче

Александра Глишић
Фотографије причају животне приче

Бањалука - Фотографија пренесе много више утисака него изговорене ријечи. С обзиром на то да смо имали и тему "лајф" у оквиру ње имамо баш упечатљиве снимке гдје су у дјелићу секунде настајале приче о особи које су на фотографији, али и о дестинацији гдје је то снимљено.

Овако се на 10. Међународни салон фотографија Бањалука 2016. осврнуо члан жирија ове манифестације Милорад Кашћелан.

Бањалучани су већ навикли да сваке јесени у Банском двору Културном центру посјете салон фотографије гдје за само неколико минута разгледања добију прилику да заплове у нове предјеле, упознајући дирљиве призоре из живота разних људи.

- Свака фотографија је прича за себе. Ове године су, као и претходних заступљене слободна тема у колор и црно-бијелој техници, као и тема "лајф". Од великог броја пристиглих радова жири је одабрао оне који су се нашли на салону, а оне који су се издвојили својим квалитетом је и наградио - каже Кашћелан.

Иако је ријеч о Десетом међународном салону фотографије Кашћелан истиче да су са овом причом кренули много раније.

- Међународне изложбе дијапозитива организујемо већ 24. годину заредом у Банском двору Културном центру. Међутим, прије десет година то је прерасло у салон фотографије - подсјетио је Кашћелан.

Ове године публици у Банском двору доступне су фотографије 200 аутора из 50 земаља.

- Годинама имамо подршку најзначајнијих фотографских асоцијација у свијету креативне фотографије. Међу њима је ФИАП - Међународна федерација за фотографску умјетност. Најеминентнији аутори из свијета фотографије се одазивају на позив за наш салон - наглашава Кашћелан.

Иначе, изложба је рађена у сарадњи са Универзитетским фото-кино клубом Бањалука.

Паралелно са овом поставком у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра налази се још једна, изложбе фотографија Фото БиХ 2016.

Сви који желе да погледају ове занимљиве и квалитетне фотографије са обје поставке могу то да учине до 5. децембра.

Планови

- Припремамо још изложби које ћемо организовати у скорије вријеме. Можда већ крајем ове године или евентуално почетком сљедеће одржаћемо клупску изложбу фотографија. Ријеч је о поставци дјела чланова нашег клуба, а на прољеће нас очекује међународна фотографска манифестација - најавио је Милорад Кашћелан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана