Fontana ponovo ukras parka Mladen Stojanović, niče i trim-staza

Vesna Popović
Fontana ponovo ukras parka Mladen Stojanović, niče i trim-staza

Banjaluka - Poslije više od dvije decenije fontana u parku "Mladen Stojanović" ponovo je proradila, a ovaj najposjećeniji park bi trebalo da bude bogatiji za još jedan sadržaj, jer je do kraja godine planiran početak gradnje trim-staze.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar istakao je da je cilj ovih projekata da posjetiocima parka omoguće najbolje uslove za rekreaciju, šetnju i odmor.

- Rekonstruisana je stara fontana koja se nalazi u blizini  bunkera. Probni rad je bio prošle sedmice, a u funkciji je od vikenda. Pokušali smo saznati koliko dugo ne radi, ali nam niko nije mogao sa sigurnošću reći koliko dugo je bila devastirana i prepuštena zaboravu. Iako nemamo pouzdan podatak, pretpostavljamo da više od 20 godina nije radila - kazao je Bilčar.

Dodao je da je za rekonstrukciju fontane, ali i popravku javne česme, koja takođe dugo nije radila, iz budžeta grada potrošeno 5.000 maraka.

- Kada je riječ o trim-stazi, trenutno je u izradi idejni projekat, nakon čega ćemo raspisati tender za izbor izvođača radova. Sigurno ćemo u ovoj godini početi sa izgradnjom, ali teško je reći da li ćemo uspjeti da završimo radove do kraja 2017. Ide zima i vremenske prilike će diktirati koliko ćemo moći da uradimo - kazao je Bilčar.

Dodao je da za taj projekat u budžetu grada imaju pripremljeno oko 80.000 KM.

- Problem je što predračun radova previđa malo veći iznos, oko 90.000 KM i sada pokušavamo da se uklopimo u novac koji imamo jer ne želimo da projekat propadne - naveo je Bilčar.

Banjalučani smatraju da je krajnje vrijeme da se ovoj oazi zelenila, koja se nalazi u urbanom dijelu grada, posveti više pažnje.

- Često dolazim sa djecom u park i, osim igrališta, fontana će biti sigurno nova zanimacija. Drago mi je što će park konačno dobiti nove sadržaje, jer se u njemu  svakodnevno mogu vidjeti stotine građana svih generacija koji dođu da prošetaju, zbog rekreacije ili da se odmore od vreve i užurbanosti gradskog života - rekla je Jelena Benić, koju smo sreli u parku.

Projekti

Iz gradske kase je ove godine izdvojeno 20.000 KM za obnovu 2,5 kilometara trim-staze na Banj brdu, koja vodi od podnožja preko Rajnerovog vrela do Trešnjika.

U vodenom parku "Akvana" početkom oktobra bi trebalo da bude pušteno u funkciju igralište i rekreativna zona sa još jednom trim-stazom. Projekat se realizuje u okviru akcije koju grad sprovodi zajedno sa društveno odgovornim kompanijama, a donator je kompanija "m:tel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana