Фонтана поново украс парка Младен Стојановић, ниче и трим-стаза

Весна Поповић
Фонтана поново украс парка Младен Стојановић, ниче и трим-стаза

Бањалука - Послије више од двије деценије фонтана у парку "Младен Стојановић" поново је прорадила, а овај најпосјећенији парк би требало да буде богатији за још један садржај, јер је до краја године планиран почетак градње трим-стазе.

Вршилац дужности начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар истакао је да је циљ ових пројеката да посјетиоцима парка омогуће најбоље услове за рекреацију, шетњу и одмор.

- Реконструисана је стара фонтана која се налази у близини  бункера. Пробни рад је био прошле седмице, а у функцији је од викенда. Покушали смо сазнати колико дуго не ради, али нам нико није могао са сигурношћу рећи колико дуго је била девастирана и препуштена забораву. Иако немамо поуздан податак, претпостављамо да више од 20 година није радила - казао је Билчар.

Додао је да је за реконструкцију фонтане, али и поправку јавне чесме, која такође дуго није радила, из буџета града потрошено 5.000 марака.

- Када је ријеч о трим-стази, тренутно је у изради идејни пројекат, након чега ћемо расписати тендер за избор извођача радова. Сигурно ћемо у овој години почети са изградњом, али тешко је рећи да ли ћемо успјети да завршимо радове до краја 2017. Иде зима и временске прилике ће диктирати колико ћемо моћи да урадимо - казао је Билчар.

Додао је да за тај пројекат у буџету града имају припремљено око 80.000 КМ.

- Проблем је што предрачун радова превиђа мало већи износ, око 90.000 КМ и сада покушавамо да се уклопимо у новац који имамо јер не желимо да пројекат пропадне - навео је Билчар.

Бањалучани сматрају да је крајње вријеме да се овој оази зеленила, која се налази у урбаном дијелу града, посвети више пажње.

- Често долазим са дјецом у парк и, осим игралишта, фонтана ће бити сигурно нова занимација. Драго ми је што ће парк коначно добити нове садржаје, јер се у њему  свакодневно могу видјети стотине грађана свих генерација који дођу да прошетају, због рекреације или да се одморе од вреве и ужурбаности градског живота - рекла је Јелена Бенић, коју смо срели у парку.

Пројекти

Из градске касе је ове године издвојено 20.000 КМ за обнову 2,5 километара трим-стазе на Бањ брду, која води од подножја преко Рајнеровог врела до Трешњика.

У воденом парку "Аквана" почетком октобра би требало да буде пуштено у функцију игралиште и рекреативна зона са још једном трим-стазом. Пројекат се реализује у оквиру акције коју град спроводи заједно са друштвено одговорним компанијама, а донатор је компанија "м:тел".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана