Финални радови на новом Зеленом мосту у Бањалуци

Срна
Финални радови на новом Зеленом мосту у Бањалуци

Бањалука - Изградња новог моста на мјесту некадашњег Зеленог моста у Бањалуци ушла је у саму завршницу, извођењем радова на градњи и проширењу приступних саобраћајница, саопштено је из Одјељења за саобраћај и путеве.

Радници “Приједорпутева” тренутно изводе финалне радове, постављањем хидоризолације, као и тротоара и ивичњака које ће раздвајати коловозне од пјешачких и бициклистичких стаза. Идуће седмице, биће постављена и ограда будућег моста, док је 3. јуна планирано полагање завршног слоја асфалтне подлоге. Након ове фазе, мост ће бити подвргнут тесту носивости.

У међувремену, грађевинци приводе крају изградњу приступних саобраћајница у улицама Бранка Мораче и Гаврила Принципа, које су од изузетне важности за фунционисање саобраћаја на овој дионици.

Нови мост, који ниче на мјесту некадашњег Зеленог моста, дуг је 80, а широк 14 метара. Овај мост представљаће повезницу Источног и Западног транзита, а очекује се да у знатној мјери растерети саобраћај у овом дијелу града.

Ово је први од укупно три нова, планирана моста на Врбасу. Након провођења потребних процедура, до краја ове године услиједиће почетак радова на изградњи новог моста у Српским топлицама (стари, једносмјерни мост се трансформише у пјешачки прелаз), а крајем идуће године планиран је почетак радова на највећем пројекту из области мостоградње – новом, грандиозном мосту у насељу Долац, који би требао скратити пут од Старчевице до центра града на свега неколико минута. Изглед овог моста биће познат након провођења међународног архитектонског конкурса, који би ускоро требало да буде расписан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана