Фекалије и угинули пацови пред кућама становника бањалучког насеља Лауш

Јован Шкрбић
Фекалије и угинули пацови пред кућама становника бањалучког насеља Лауш

Бањалука - Проблеми са оборинским водама и канализацијом, који се јављају чим почне да пада јача киша, ни јуче нису заобишли многа домаћинства, а из шахта на раскрсници Косовске и Подгрмечке улице у насељу Лауш излиле су се фекалије по путу и двориштима оближњих кућа.

Гараже су биле под водом, а испливале су и разне штеточине, попут пацова, па су становници осим борбе са поплавом имали додатни проблем, страх од заразе.

- Сваки пут када пада киша дешава се иста ствар. Зачепљења на канализационим цијевима онемогућавају проток оборинске канализације па отпадне воде избијају на површину и загађују наше окућнице и путеве. Најгоре је када се све то осуши и остане прашина коју удишу дјеца док се играју - рекао је мјештанин Драгорад Поповић док је стајао поред угинулог пацова којег је вода избацила на пут испред његове куће.

Према ријечима мјештана, највећи проблем су водоводна и канализациона инфраструктура која је стара деценијама. С обзиром на то да је број домаћинстава повећан, сада немају капацитет за нормално функционисање.

- Иза моје куће има пуно воде, јер су цијеви зачепљене. Мрежа је рађена шездесетих година прошлог вијека, па чим је мало јача киша, вода избија. Тако је већ годинама - каже становник Косовске улице Родољуб Васиљевић.

У Градској управи су истакли да су комунални полицајци изашли на терен те проблем саопштили предузећу "Водовод", које је задужено за одржавање канализационе мреже. Додали су да јуче није било сличних пријава из других дијелова града.

Радници "Водовода" су одмах изашли на терен и својим машинама отчепљавали запушене канализације.

- Били су зачепљени колектори и због тога је дошло до изливања - рекли су у "Водоводу" и додали да је проблем ријешен у послијеподневним часовима.

Међутим, мјештани тврде да је то само привремено рјешење.

- Док не буде изграђена нова мрежа са ширим цијевима, ништа се неће промијенити. Ово није данашњи проблем, већ ситуација која се понавља посљедњих двадесетак година - закључује Поповић.

Ништа боље није ни у другим дијеловима Лауша.

- Читава лијева страна насеља је угрожена, станари улица Др Божидара Аџије, Подгрмечке, Српских рудара и многих других имају исти проблем - каже предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш 1 Небојша Матић.

Петрићевац

Оборинске и фекалне воде такође пријете многим домаћинствима у насељу Петрићевац.

- Најгоре је у доњем дијелу насеља гдје су улице Милоша Црњанског, Раде Кондића или Боже Николића. Односно, сви становници улица које се налазе испод Његошеве су угрожени, јер им се вода улива у дворишта - казао је предсједник Савјета МЗ Петрићевац Зоран Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана