“Фајронт” за мале матуре у кафани

Срна
“Фајронт” за мале матуре у кафани

Бањалука - Прославе матурских вечери за ученике завршног разреда основних школе биће организоване у просторијама школе, а ако не постоје услови за то, славље се може организовати, у договору с надлежном јединицом локалне самоуправе, у установама културе или спорта на подручју те јединице локалне самоуправе.

Наводи се ово, између осталог, у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању РС, који би требало да се нађе пред посланицима Народне скупштине РС 11. јуна, на петој редовној сједници.

Измјенама је прописано и да у организовање прославе матурске вечери - мале матур морају бити укључени представници савјета родитеља и савјета ученика, али и да ученици имају право на заштиту и безбједност у просторијама у којима се организује славље, те да је забрањено уношење и служење алкохолних пића и дуванских производа малољетним лицима.

“Школа ће бити кажњена новчаном казном од 1.000 КМ до 5.000 КМ ако дозволи уношење и служење алкохолних пића и дуванских производа малољетним лицима”, стоји у образложењу нацрта закона.

У Министарству просвјете и културе РС казали су “Независним” да су законом детаљније дефинисали прославу матурске вечери, јер се посљедњих година појавила пракса да ученици основних школа матуру прослављају у угоститељским објектима.

“У тим угоститељским објектима ученицима су лако доступна алкохолна пића и дувански производи. С обзиром на то да се ради о прослави која се организује за ученике основних школа који су малољетни, сматрамо да је треба организовати у школи. Организујући прославу у школи омогућује се већа безбједност ученика, а и нема лаке доступности алкохола и дуванских производа малољетним лицима”, објашњавају у ресорном министарству.

Измјене и допуне Закона о основном васпитању и образовању подржавају и предсједници актива директора основних школа у РС, а међу њима је и Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије.

“Мислим да је у реду да се прослава матуре ограничи на школске просторије, како је некада било. Без обзира на то што се вријеме промијенило, мислим да се претјерује с тим прославама, јер ипак су они дјеца од 15 година, тако да подржавам ту измјену”, истакао је Попржен.

У образложењу закона стоји и да је измијењен и члан којим је прописано под којим условима престају да раде јавна школа као самостални правни субјекат, подручно деветоразредно одјељење јавне школе које од шестог до деветог разреда има мање од 36 ученика, подручно петоразредно одјељење јавне школе ако има мање од пет ученика, као и изузеци када те школе могу да наставе и даље да раде.

“Додат је нови став којим је прописано да се васпитно-образовни картон ученика води у писаном или електронском облику у школама које имају имплементиран јединствени информациони систем Министарства, односно еДневник, а измијењен је и став  којим је прописано да се педагошка документација и евиденција у школи воде у писаном и електронском облику за школе које имају имплементиран јединствени информациони систем Министарства, односно еДневник”, стоји у образложењу нацрта.

У ресорном министарству су нагласили да је измјенама и допунама планирано да се омогући оснивање ресурсно-стручног центра као организационе јединице у саставу школе за дјецу са сметњама у развоју, који би пружао стручну подршку васпитно-образовним установама у раду с дјецом и ученицима којима је потребна додатна подршка у развоју, на основу процјене стручне службе школе. Додали су да је закон донесен 2017. и да је постојала потреба да се поједине његове одредбе прецизније дефинишу с циљем отклањања уочених недоречености и што ефикасније примјене у пракси, као и да се изнађу нова законска рјешења којима би се подигао квалитет основног васпитања и образовања у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана