Elektrokrajina: U krađi struje uhvaćeno 69 lica

Sanja Amidžić
Elektrokrajina: U krađi struje uhvaćeno 69 lica

Banjaluka - Na području grada za prva četiri mjeseca ove godine otkriveno je 69 slučajeva krađe struje, zbog čega je preduzeće “Elektrokrajina” podnijelo 66 krivičnih prijava.

Portparol ovog preduzeća Predrag Klincov rekao je da je najviše prijava podneseno protiv pojedinaca.

- Stanovnici struju najčešće kradu prespajanjem faze na brojilu sa trofaznog na jednofazno očitavanje, ali i izmjenom tarife na mjernom aparatu. Često skidaju ili oštećuju plombu, što je kažnjivo, ali i ukazuje na krađu - kazao je Klincov.

Dodao je da su prilikom kontrole brojila ovi načini krađe električne energije teško uočljivi, zbog čega im neodgovorni vlasnici privatnih kuća često pribjegavaju.

- Pored ovih obmana, lica često bez dozvole priključuju struju direktno sa stubova na štender kuće, ali i postavljaju magnete na sat kako bi usporili ili u potpunosti obustavili očitavanje - objasnio je Klincov.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme znatno su pojačane kontrole neovlašćene potrošnje električne energije, zbog čega su distributivni gubici smanjeni za 5,8 odsto.

On je dodao da novčane kazne za lica koja budu otkrivena da neovlašćeno troše električnu energiju iznose od 1.000 do 10.000 maraka, dok je kazna zatvora u trajanju od godinu.

- Ako je u neovlašćenoj potrošnji struje otkriveno fizičko lice, minimalna novčana kazna je od 1.000 maraka ili kazna zatvora do godinu. Ukoliko je to pravno lice, minimalna novčana kazna je 10.000 maraka, a za odgovorno lice u pravnom licu 2.000 maraka ili kazna zatvora do godinu - objasnio je Klincov.

Preduzeće “Elektrokrajina” u toku ove godine za sanaciju i izgradnju distributivne mreže u Banjaluci uložiće oko 1,7 miliona maraka.

- Izgradnja novih trafo-stanica sa niskonaponskom mrežom planirana je u Česmi, Kočićevom vijencu, Priječanima, Zalužanima, Kmećanima, Donjim Kolima, Veselom brijegu te u ulicama Jovana Raškovića i Milana Brankovića - kazao je Klincov.

Dodao je da je u toku ove godine izgrađeno šest novih trafo-stanica u naseljima Goleši, Priječani, Šargovac, Piskavica, Motike i Kuljani.

Poslovanje

Preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka povećalo je u prva tri mjeseca ove godine prihode i neto dobit u odnosu na isti period prošle godine.

Prihod ovog preduzeća iznosio je 59,1 milion KM, što je za 3,9 miliona ili sedam odsto više u odnosu na isti period 2014. godine. Rashodi su istovremeno povećani za 3,8 miliona KM ili 7,2 odsto, a neto dobit je porasla za tri procenta, na 2,7 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana