“Електрокрајина”: Прикупљено 170 доза крви

Данијела Стоканић
“Електрокрајина”: Прикупљено 170 доза крви

Бањалука - У акцији добровољног даровања крви, коју је у петак организовао Актив добровољних давалаца крви “Електрокрајине”, прикупљено је 170 доза драгоцјене течности.

Како је објаснио предсједник Актива добровољних давалаца крви “Електрокрајине” Вукашин Ћирић, на акцију су се одазвала 204 хуманитарца и 13 нових чланова.

- Годишње организујемо двије акције, у априлу и октобру. На тим акцијама скупимо отприлике око 160 доза крви - рекао је Ћирић и додао да актив дјелује 16 година и броји 330 чланова.

- Акцији, поред наших колега из других електроенергетских предузећа из РС, придружили су се и гости из Крагујевца, Београда и Костолца. Такође се и наши запослени редовно одазивају на њихове акције - истакао је Ћирић.

Како је објаснио, сви добровољни даваоци који су своју драгоцјену течност дали више од десет пута, трајно су ослобођени партиципације.

- Запослени који су дали крв бар два пута годишње такође су ослобођени свих партиципација у току те године - рекао је Ћирић и додао да сваке године у просјеку у активу имају око 15 нових чланова.

Предсједник Друштва добровољних давалаца крви “Рудар” из Угљевика Милан Марковић каже да нема акције овог карактера у РС и Србији, а да се чланови овог друштва не придруже.

- И ми два-три пута годишње правимо овакве акције у Угљевику, тако да је ово узајамна сарадња давалаца крви - рекао је Марковић.

Хуманисткињи Зорици Кнежевић из Електропословнице Кнежево ово је био трећи пут како се одазвала на акцију.

- Много је лијеп осјећај када знате да ће ваша крв неком спасити живот. Позвала бих и остале, посебно младе људе, да што чешће дају своју крв и тиме помогну некоме - поручила је Кнежевићева.

Борислав Бурсаћ, који је дошао са још 17 колега из “Електродистрибуције” Нови Град, крв је до сада дао више од десет пута.

- Помоћи неком дајући му крв је диван осјећај - кратко је објаснио Бурсаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана