Електричари даровали 157 доза крви

Јасмина Перишић
Електричари даровали 157 доза крви

Бањалука - У акцији добровољног давања крви, коју је у петак организовао Актив добровољних давалаца крви предузећа "Електрокрајина", прикупљено је 157 доза течности која живот значи.

Предсједник Актива добровољних давалаца крви који дјелује у саставу синдиката "Електрокрајине" Вукашин Ћирић каже да су се на акцију одазвала 180 радника овог предузећа.

- Као и обично, одзив је био масован и то нас чини срећнима. Ради невремена које је изазвало хаварију на постројењима, доста добровољаца из Крупе на Врбасу, Кнежева и Котор Вароша није могло да дође. Њима је веома жао због тога - казао је Ћирић.

Додао је да се акције овог типа организују два пута годишње, на прољеће и у јесен.

- У априлу имамо и госте из братских актива из Гацка, Вишеграда, Требиња, Угљевика, Крагујевца, Градишке и Челинца. Наш актив броји 410 добровољних давалаца крви, који чине више од 20 одсто радника наше фирме. Прошле године смо даровали укупно 486 доза крви, а на акцијама дајемо у просјеку око 150 доза. Мимо ових акција неријетко се одазивамо на позиве из Завода за трансфузијску медицину РС, када је неопходна одређена крвна група или када мањка крви - истакао је Ћирић.

Душко Иванић редован је давалац и у петак је дао крв.

- Ово ми је 13. пут да учествујем у акцији. Једини мотив ми је хуманост и ништа друго. У подсвијести ми је да на овај начин могу некоме да помогнем и тиме се водим - рекао је Иванић.

Драгољуб Гутовић је први пут дао крв и каже да ће у будуће бити редован давалац.

- Имамо ријетку крвну групу А негативну, тако да желим да допринесем активу и радо ћу се одазивати и убудуће. Страх од игле ме је спријечио да се раније укључим у ове акције - искрен је Гутовић.

Међу активистима има и жена, као што су Маја Марчетић и Анђа Гајић, које не пропуштају акције.

- Има доста жена у нашем активу. Прошле године сам три пута дала крв. Супер се осјећам након тога. Дешавало се да се мушкарци онесвијесте, али ја нисам никада - испричала је Марчетићева, која је до сада крв дала 18 пута.

Анђа Гајић (60) била је потиштена што није била у прилици да 20. пут буде у хуманој мисији.

- У децембру сам посљедњи пут давала крв, а како ми нису истекла пуна четири мјесеца од посљедње акције, нису ми дали да сада учествујем. Нема везе, отићи ћу на Трансфузију за неколико дана - рекла је ова храбра жена.

Актив

Вукашин Ћирић је рекао да је Актив добровољних давалаца крви "Електрокрајине" основан 1999. године.

- На почетку смо имали свега 15 добровољаца, да би се сваке године тај број повећавао. Касније смо позвали и радне јединице из других градова да дођу на нашу акцију. Сваке године имамо од 10 до 15 нових чланова који дају крв први пут - казао је Ћирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана