“Električari” dali 105 doza dragocjene tečnosti

Brankica Smiljanić
“Električari” dali 105 doza dragocjene tečnosti

Banjaluka - U tradicionalnoj septembarskoj akciji darovanja krvi, koju Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizuje već 19 godina, u petak je prikupljeno 105 doza dragocjene tečnosti.

Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da se akciji odazvalo 140 radnika iz svih radnih jedinica preduzeća, ali njih 35 nije moglo dati krv zbog zdravstvenih razloga. Dodao je da je ova akcija okupila humaniste iz svih dijelova Krajine, od Kostajnice do Prnjavora i Mrkonjić Grada.

- Darovati krv za spas nečijeg života je najplemenitija društveno-odgovorna aktivnost radnika ovog preduzeća. Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” postoji od 1999. godine i tradicionalno u dvije akcije, aprilskoj i septembarskoj, daruje oko 400 doza krvi, uključujući i pojedinačne akcije za hitne slučajeve po pozivu službi za transfuziju krvi - rekao je Klincov.

Jedan od onih koji je uvijek spreman da pomogne ugroženima jeste radnik “Elektrokrajine” Ranko Kovačević. Humanost je tradicija i u njegovoj porodici, a njegov sin takođe ide očevim stopama.

- Krv sam do sada dao 58. puta. Živio sam u Rijeci i tamo sam se već od 1979. godine pridružio dobrovoljnim davaocima, pa sam to nastavio i ovdje. Od srca dajem krv, jer sam srećan što mogu da pomognem - rekao je Kovačević koji ima 59 godina, a, kako kaže, dragocjenu tečnost će poklanjati dok god to bude mogao činiti.

Dugačak staž u humanosti ima i radnica Anđa Gajić koja je sa darivanjem krvi počela još prije Odbrambeno otadžbinskog rata. Pomoć drugima je najveći motiv što se Gajićeva rado odaziva ovim akcijama, ali ističe da darovanje krvi ima i druge prednosti.

- Osim što je darovanje krvi human gest, ono je veoma korisno i za davaoca jer je to ujedno i test zdravlja. Dobrovoljni davaoci moraju da budu zdravi, pa prethodno obavljaju detaljne preglede i ako imaju neki zdravstveni problem ljekari im ukažu na to. Takođe, na akcijama darovanja krvi nikada ne izostaje i lijepo druženje - kazala je Gajićeva i dodala da je i njena sestra dobrovoljni davalac krvi na šta je posebno ponosna.

Sreću što je ponovo jedan od onih čija je misija da spasavaju živote nije krio ni Predrag Ignjatović.

- Ovo je 16. put da dajem krv i ove akcije mi pričinjavaju veliko zadovoljstvo, naročito zbog činjenice što naše malo nekome znači mnogo - rekao je Ignjatović koji je uvjeren da ovim činom nekome može spasiti život.

Aktiv

Predstavnik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” Borislav Bursać je rekao da ovaj aktiv okuplja sve više dobrovoljnih davalaca krvi.

- U posljednjih četiri-pet godina broj dobrovoljnih davalaca u “Elektrokrajini” je povećan sa 230 na više od 400 članova - kazao je Bursać istakavši da je za to zaslužan i predsjednik Aktiva Vukašin Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana