Ekološki tehničar zanimanje budućnosti

Danijela Stokanić
Ekološki tehničar zanimanje budućnosti

Banjaluka - Tehnološka škola, koja ove godine planira da upiše 216 učenika u devet odjeljenja, za svršene osnovce pripremila je i novo zanimanje - ekološki tehničar, za koje je privreda pokazala veliko interesovanje.

Kako je objasnio direktor ove škole Dejan Čutura, ekološki tehničar je zanimanje budućnosti, jer učestvuje u svim oblicima zaštite životne sredine.

- Program osposobljava učenike za samostalno izvođenje hemijskih, bioloških i mikrobioloških analiza najsavremenijim metodima. U okviru nastave realizuje se i stručna praksa, u kojoj se proširuju primijenjena znanja, spoznaja i vještine iz biologije, hemije, fizike i ekologije - rekao je Čutura.

Dodao je da po završetku četvorogodišnjeg školovanja ekološki tehničari imaju mogućnost zapošljavanja u ustanovama i organizacijama koje se bave održavanjem zelenih površina, higijensko-epidemiološkim službama, nadzornim službama, zavodima za javno zdravstvo, analitičkim laboratorijama.

- Pored toga, diplomirani ekološki tehničari posao mogu naći i u prehrambenoj, hemijskoj i tekstilnoj industriji, nacionalnim parkovima, institucijama koje prate kvalitet higijenski ispravne vode, kontrolu zagađenosti zemljišta i vazduha. Pored toga, nastavni plan pruža osnovu za nastavak studija na prirodno-matematičkom, medicinskom, poljoprivrednom, kao i drugim srodnim fakultetima - objasnio je Čutura.

Istakao je da kod nas i u zemljama Evropske unije postoji stalna potreba za ovim kadrom.

- Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Banjaluka, na evidenciji nema nezaposlenih ekoloških tehničara, što znači da tržište nije zasićeno ovim kadrom, kao što je slučaj sa mnogim drugim - kazao je Čutura.

Prema njegovim riječima, za školsku 2016/2017. godinu planirano je uvođenje još jednog novog zanimanja, a to je multimedijalni tehničar, koji će obuhvatiti i fotoreportere i kamermane.

- Međutim, ove godine učenicima neće biti na raspolaganju dizajn enterijera i fotograf. Zanimanje fotograf nemamo već dvije godine, jer interesovanje za ovo zanimanje nije na zavidnom nivou. Međutim, interesovanje za frizere i kozmetičare još uvijek ne jenjava - naglasio je Čutura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana