Еко-топлана спремна да преузме гријање

Весна Поповић
Еко-топлана спремна да преузме гријање

Бањалука - За седам мјесеци град је добио ново постројење "Еко-топлане" која ће у пуном капацитету од 1. фебруара преузети гријање града а у наредне три године у реконструкцију дистрибутивне мреже требало би да буде уложено 4,5 милиона КМ.

Заједнички је то став који су у петак изнијели градоначелник Игор Радојичић и  директор "Еко-топлане" Борко Торбица након што су представници Градске управе и Скупштине града обишли  ово ново постројење.

Радојичић је рекао да је "Еко-топлана" спремна да преузме гријање града те да ће тиме бити ријешен деценијски проблем.

- Корисници ће од сада имати поуздано гријање јер је сваке године пријетила опасност да 20.000 потрошача усред зиме остане без гријања. Биће ријешен и проблем највећег губиташа градске "Топлане" који је успио да акумулира дуг од око 90 милиона КМ. Рашчићавање шикаре гдје сада нова топлана кренуло је 1. јуна прошле године а седам мјесеци касније имамо ново постројење. Од новембра је почела производња  енергије и један по један котао је пуштан у  функцију. У овом моменту град загријава шест котлова а до 1. фебруара би требало да буду у функцији још два - рекао је Радојичић.

Додао је да ће се на сједници Скупштине града 31. јануара наћи четири одлуке везане за градско гријање а да се једна од њих односи и на испоруку и наплату гријања.

- У тарифном систему се мијења дио који се односи на наплату фиксног дијела коју корисници са уграђеним  калориметрима нису до сада плаћали. Приједлог је да то износи 0,32 КМ по квадратном метру - навео је Радојичић.

Истакао је да ће нова топлана преузети дио запослених градске "Топлане", да ће дио радника бити пензионисан  те да ће остали бити технолошки вишак. Није прецизирао колико радника из старе прелазе у нову топлану али је додао да би по бизнис плану нова топлана требало да има између 50 и 60 радника а стара топлана има око 140 запослених.

Торбица је нагласио да је на мрежи 30 мегавата снаге и да ће до 15. фебруара свих 50 мегавата загријавати град.

- Идући корак је реконструкција застарјеле дистрибутивне мреже. У идуће три године циљ је да се уради комплетна аутоматска регулација а планирано је да инвестиције у мрежу буду 1,5 милиона годишње - навео је Торбица.

Истакао је да је дио тог плана и да у сваком тренутку у централи имају доступне информације о температури код крајњих корисника.

- Тренутно пратимо 20 кључних тачка у граду, идуће седмице почињемо мјерења на још 20 и надам се да ћемо у наредне три године свих 340 подстаница комплетно аутоматизовати - навео је Торбица.

Искључење са мреже

Игор Радојичић је рекао да ће искључење са мреже бити могуће под условима који ће бити прописани новом одлуком  коју ће усвојити градска скупштина.

- Код индивидуалних потрошача то ће бити лакше док код заједнице етажних власника потрошач не може да угрози друге кориснике градског гријања у истом објекту. Они који се искључе са система неће имати обавезу да плаћају инсталисану снагу - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана