Егзотичне делиције замирисале у срцу Бањалуке

Рајко Мијић
Егзотичне делиције замирисале у срцу Бањалуке

Људи су овдје срдачни и пријатељски расположени. Природа и зеленило су ме одушевили, посебно љепоте Врбаса и Бањалучанки, али и пуне улице и кафићи.

Прича то студент Давид из Португалије, који је заједно са још 23 колега из 14 земаља, у сриједу у парку "Петар Кочић" присуствовао презентацији културе и традиције тих држава.

Студенти из Грчке, Румуније, Португалије, Индије, Индонезије, Русије, Италије, Србије, Никарагве, Турске, Азербејџана, Македоније, Кине и Украјине дошли су у Бањалуку у оквиру пројекта "Глобално село", који је покренут на државном нивоу и реализован уз помоћ организације AIESEC.

Штандови са традиционалном јелима и пићима из разних крајева планете привлачили су пажњу пролазника, те су многи застајали да се засладе неком од разноразних изложених ђаконија. Уз то су добијали и "чашицу" разговора са врло расположеним страним студентима, који су били спремни да одговоре на баш свако питање.

Студент из Индонезије Трифани Сасавила, одушевљена Бањалуком, стојала је за штандом на којем је са поносом представљала пролазницима традиционалну храну из свог завичаја.

- На мом су штанду производи направљени од кукуруза и  соје, а када сам дошла у Бањалуку дочекали су ме гурмански специјалитети направљени од меса, које ријетко једем. Били су јако укусни. Овај пројекат ми је интересантан. Први пут сам овдје и све ми се свиђа. Драго ми је што ћу нешто и научити али и уживати - рекла је ова Индонежанка.

Додаје да је одушевљена срдачношћу људи те да јој се свиђају бурек и ћевапи.

И на штанду Руске Федерације била је гужва, а студент економије Људмила К. казала је да студира на Московском универзитету.

- Овдје представљам своју културу и традицију која је слична српској. Осјећам се као код куће и понијећу само најљепша искуства из ове посјете - поручила је Људмила К.

Предсједник локалне канцеларије AIESEC-а у Николина Раилић рекла је да се ове године пројекат проширио и на околне градове Прњавор, Приједор и Теслић.

- На средини смо пројекта који траје шест седмица. Студенти су распоређени у институцијама гдје раде углавном на маркетиншкој стратегији и тако се повезују, развијају, путују по земљи. Приликом боравка упознају се и са нашом културом и врше позитиван утицај - рекла је Раилићева.

Пракса

Николина Раилић је истакла да су студенти распоређени по многим важним институцијама.

- У свим институцијама је распоређено по неколико практиканата. У Бањалуци су практиканти распоређени у Јеврејском културном центру и у Руском центру. Док су у другим мјестима углавном у позориштима или у културним институцијама и туристичким организацијама - рекла Рајлићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана