Џепарац и мајсторске тајне зову у занате

Ивана Кардум
Џепарац и мајсторске тајне зову у занате

Бањалука - Више практичне наставе, а уз то и зарађен џепарац, те обезбијеђено радно мјесто по завршетку школе, за сада је “привилегија” углавном средњошколаца који су уписали дефицитарна занимања.

Ове године у та занимања спадају зидар, каменорезац, варилац и техничар моделар обуће, а њима је из градске касе обезбијеђена стипендија од 160 марака. Ученици којима тајне заната и друге вјештине преносе искусни мајстори кажу да им то много значи. Према ријечима ученика Грађевинске школе Стефана Бајцера, који похађа смјер зидни техничар, плаћена пракса и велике шансе за запослење мотив су ђацима да изаберу одређено занимање.

- На праксу редовно долазим зато што желим да што боље савладам занат којим се намјеравам бавити, а комбиновањем теоријског знања из учионице и извођењем радова на терену може се доста постићи - рекао је овај ученик трећег разреда.

Он додаје да је задовољан хонораром, односно стипендијом коју добија од града, те да је одлична прилика то што се ученицима пружа шанса за запослење у умрежаним фирмама.

С њим је сагласан и његов друг из разреда Стефан Крпић.

- Ко жели, може да научи. Једино што бих промијенио јесте да нам уведу више праксе, јер бисмо тако могли боље савладати занат, а хонорари би нам били већи - рекао је он.

Праксу “на терену” обављају и ђаци Угоститељско-трговинско-туристичке школе.

- Већ другу годину похађам практичну наставу. Радила сам у “Мом маркету”, а сада сам у дрогеријском маркету “ДМ”. Послодавац нам плаћа топли оброк - рекла је ученица трећег разреда смјера трговачки техничар Сања Бореновић.

Она сматра да њеним школским другарима много значи практична настава, поготово јер ће ускоро бити изграђен тржни центар “Делта Планет”.

- Требаће им велики број радника, а ми већ имамо подлогу, јер ћемо доћи са искуством као квалификовани трговачки техничари - истакла је Сања.

Директор Угоститељске школе Борис Спасојевић казао је да овај вид наставе омогућава ђацима да много науче.

- Већина их има жељу да научи, али има и оних који иду јер морају, због контроле од стране професора и оцјене на крају  школске године. Све зависи од ученика до ученика, али интересовање је задовољавајуће - рекао је Спасојевић.

Он додаје да највише праксе имају ђаци смјера угоститељско-кулинарски техничар, јер кулинарство постаје све актуелније.

Да је повезивање школа и привредника неопходно, тврди и директор Фабрике обуће “Бема” Маринко Умичевић, који је врата своје фирме отворио за 20 ђака смјера технички моделар обуће.

- Први пут послије осам година смо добили одјељење обућара и почели са праксом. Њима је град обезбиједио стипендије, а наша фирма им купује мјесечне аутобуске карте, ципеле и уџбенике, те им обезбјеђује доручак. Сви ђаци добијају запослење након завршене средње школе, а најбољима финансирамо даље школовање - рекао је Умичевић и додао да је послодавцима циљ да уложе у дјецу која ће им то једног дана вратити.

Стипендирање

За стипендије у текућој школској години буџетом града планирано је 1,6 милиона КМ. Ове школске године право на стипендију на основу успјеха остварила су 634 ученика, и то на основу успјеха и социјалног статуса 562, те 40 ученика за дефицитарна занимања. Стипендије за прве двије категорије износе 80, а за дефицитарна занимања 160 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана