Dvije decenije stanovnici Borika čekaju proširenje parkinga

Jasmina Perišić
Dvije decenije stanovnici Borika čekaju proširenje parkinga

Banjaluka - Parking u ulici Vojvode Živojina Mišića u naselju Borik premali je za broj vozila čiji vlasnici stanuju u okolnim zgradama, kao i za brojne radnike i posjetioce prodavnica i firmi koji se nalaze u ovoj ulici.

Stanovnici pričaju da muku muče da nađu mjesto za automobile ispred svoje zgrade, a još prije 20 godina obećano im je proširenje parking prostora.

- Iz Gradske uprave su obećali da će srušiti baraku u kojoj su doskora bile prostorije mjesne zajednice Borik i na tom mjestu izgraditi 40 novih parking mjesta. Sada je katastrofa! Parkinzi oko zgrada su maleni i nisu dovoljni za sve nas koji živimo u ovim zgradama. Poslije zemljotresa ovdje je bilo pet velikih zgrada - čuveni "Titanik" i još četiri zgrade koje je gradilo preduzeće "Vranica" pa ih po njima i zovu. Devedesetih godina prošlog vijeka nikle su još tri velike zgrade, ali nijedno parking mjesto - kaže stanovnik Niko Anušić.

Uska je i ulica koja vodi na glavnu ulicu, pa se pored otežanog mimoilaženja, nerijetko stvaraju i kolone vozila.

- U zgradi gdje živim nalaze se i mjesna kancelarija, preduzeće "Dep-ot", frizerski saloni i prodavnice, što zahtijeva dosta parking prostora. Tu se svakodnevno dovozi roba dostavnim vozilima, svi radnici koji tu rade na posao dolaze automobilima. Najviše se iznerviram kada dođem sa pijace pa nemam gdje da parkiram. Moram tražiti javni parking udaljen više od kilometra i cekere sa namirnicama nositi do zgrade - rekao je Anušić.

Njegova komšinica Edina Burazorović, koja stanuje u kući nedaleko od njegove zgrade, kaže da je skoro 20 godina u planu da bude srušena baraka bivše mjesne zajednice, a da bi na tom placu mogao nići novi parking.

- Znam to jer se moja ograda graniči sa barakom, pa je bilo priče da bi mi izuzeli dio zemljišta uz nadoknadu kako bi proširili parking. Svake godine nam govore da će to biti iduće godine, ali nikada ništa od toga - kazala je Burazorovićeva.

Iz Gradske uprave kažu da ova baraka još služi svrsi.

- U prostorijama bivše mjesne zajednice je i spomen-ploča poginulim borcima. Traži se rješenje da ona bude iseljena da bi moglo doći do rušenja. Tek tada je moguće graditi parking - kazali su u Gradskoj upravi.

Crkva

Niko Anušić kaže da ni sam ne zna kako su nadležni zamislili da dozvole gradnju crkve u ovoj ulici, kada ni sami nemaju gdje da parkiraju vozila.

- Moguće je da nam još i izgrade crkvu koja bi se takođe koristila našim parkingom. To je neizvodljivo, a kada se tome dodaju silna vjenčanja i krštenja, ne mogu ni da zamislim gdje bi se ti ljudi parkirali - kazao je Anušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana