Дуга остала без просторија

Данијела Стоканић
Дуга остала без просторија

Бањалука - Хуманитарно удружење жена "Дуга" деложирано је у петак, уз присуство припадника Центра јавне безбједности и судске полиције, из објекта у улици Краља Петра Првог Карађорђевића 88 у којем је било смјештено посљедњих 18 година.

Адвокат "Дуге" Божидар Бојанић рекао је да је деложација извршена уз принуду државне силе, а да "Дуга" није могла нити је жељела да се супротстави полицији.

- "Дуга" је својевремено, послије првог покушаја извршења деложације, обавијестила полицију и Градску управу те указала на незаконитости. Деложација је извршена на основу фалсификоване пресуде Основног суда у Бањалуци - рекао је Бојанић.

Додао је да ово није крај и да парнични поступак у вези са спорним објектом још траје на суду.

- Објекат припада удружењу, које је у њега уложило 55.000 КМ од 2000. године. Тренутно објекат заслугом удружења располаже са 300 метара квадратних простора, за разлику од 200 квадрата колико је имао кад су га добили на коришћење - казао је Бојанић.

Чланица "Дуге" Оливера Станковић рекла је да је у "Дуги" од њеног оснивања и да је свједок свега што је удружење за 22 године постојања урадило. 

- Толико љубави и добре енергије смо уложили, а нисмо никада могли ни сањати да ћемо изаћи из ових просторија - рекла је сузних очију и дрхтавог гласа Станковићева, додајући да је ова деложација за чланове удружења "сахрана, само без вијенаца, цвијећа и опроштајног говора".

Портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић рекла је да је деложација удружења "Дуга" прошла у најбољем реду.

- Полицајци су у петак асистирали приликом деложације - рекла је Маркановићева.

Правни заступник Центра за предшколско васпитање Славица Кеча рекла је да је задовољна начином на који је спроведена деложација.

- Центар је обезбиједио удружењу све што је закључком захтијевао суд, а то су радници, превозна средства и простор гдје ће бити смјештени. Све остало ће бити у договору са представницима "Дуге" - рекла је Кеча.

Додала је да ће објекат бити приведен намјени, а то је проширење вртића.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да на састанку са представницима "Дуге" није постигнут договор јер су захтјеви "Дуге" били искључиви.

- Ми не можемо нити желимо да арбитрирамо у судским одлукама. Исказао сам добру вољу да град, имајући у виду њихов значај, помогне, а и даље смо на располагању. Уколико поднесу захтјев, одмах ће ући у разматрање - казао је Гаврановић.

Ствари

Ствари које користе чланови удружења "Дуга" превезене су и привремено смјештене у објекат који је обезбиједио вртић "Јежева кућица" у насељу Лазарево. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана